Nieuw meetinstrument voor Positieve Gezondheid

De brede kijk op gezondheid van “Positieve Gezondheid” is populair in Nederland. Er is een gespreksinstrument voor zorgverleners en er zijn steeds meer initiatieven om Positieve Gezondheid te bevorderen. Maar hoe weet je of interventies daadwerkelijk effect hebben? Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken daarom aan een nieuw meetinstrument voor Positieve Gezondheid.

6 dimensies

Positieve Gezondheid gaat ervan uit dat gezondheid veel meer is dan niet ziek zijn. Het deelt gezondheid op in 6 dimensies: mentaal welbevinden, meedoen in de maatschappij, zinvol leven, lichaamsfuncties, dagelijks functioneren en kwaliteit van leven. Aan de hand hiervan is een gespreksinstrument ontwikkeld voor zorgverlener en patiënten. Hierdoor krijgen mensen inzicht in hoe het met hen gaat. En vooral: wat ze vervolgens willen doen om zich gezonder te voelen.

Van gespreksinstrument naar meetinstrument

LUMC-onderzoekers hebben onlangs gekeken of dit gespreksinstrument als basis kan dienen voor een instrument dat de effecten van gezondheidsbeleid en interventies meet. Ze hebben de relaties tussen de 6 domeinen van Positieve Gezondheid getoetst: een representatieve groep Nederlanders kreeg een lange lijst aan stellingen, afkomstig uit het gespreksinstrument, voorgelegd. Dit waren stellingen als: ik voel mij fit, ik heb goed contact met andere mensen en ik kan goed plannen wat ik op een dag moet doen. Uit het onderzoek bleek dat 17 van de 42 stellingen uit het gespreksinstrument de 6 verschillende dimensies op een onderscheidende manier meten.

Veerkracht

Maar het meetinstrument is volgens de onderzoekers nog niet af. Het concept van veerkracht, de mate waarin mensen verwachten tegenslagen te kunnen overwinnen, is een van de belangrijke bouwstenen van Positieve Gezondheid. Alleen vonden ze in hun onderzoek dat veerkracht juist niet te meten is door de stellingen. Daarom gaan de onderzoekers in een vervolgstudie een andere meting van veerkracht toevoegen aan het instrument.

Gezond Meten

Gezond Meten is een meetinstrument dat wordt ontwikkeld door het LUMC, Rijksuniversiteit Groningen, Salut, TNO, Lifestyle4Health en Institute for Positive Health (iPH). Gezond Meten meet, naast de pijlers van Positieve Gezondheid, ook contextuele indicatoren en biomedische indicatoren. Op www.gezondmeten.nl kun je de laatste versie van de vragenlijst (beleefde gezondheid en persoonlijke context) downloaden. Ook is hier een handleiding beschikbaar voor het meten van biomedische gezondheid en zijn er korte video’s met uitleg over het correct meten van de buikomtrek, de heupomtrek, de bovenarmomtrek en het uitvoeren van de 6 minuten wandeltest.

Bron: Leids Universitair Medisch Centrum

Gepubliceerd op 4 januari 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.