Mogelijk negatief effect suiker en frisdrank op nieren

Twee nieuwe onderzoeken tonen een mogelijk negatief effect aan van suiker en frisdrank op de nieren. Deze resultaten werden gepresenteerd op het congres van de ASN Kidney Week begin november in de Verenigde Staten.

Uit het eerste, Japanse onderzoek bleek dat het drinken van minimaal 2 glazen frisdrank per dag kan leiden tot proteïnurie. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 3 groepen, respectievelijk 3579, 3055 en 1342 mensen met een normale nierfunctie. De eerste groep dronk geen frisdrank, groep 2 één glas per dag en groep 3 twee of meer glazen. Na 2,9 jaar follow-up ontwikkelden 301 mensen van groep 1 (8,4%), 272 mensen van groep 2 (8,9%) en 144 van groep 3 (10,7%) proteïnurie.

Het andere onderzoek is uitgevoerd bij ratten. De onderzoekers van de Osaka University vonden dat de nieren van de proefdieren gevoeliger werden voor angiotensine II (het hormoon dat de zoutbalans reguleert) bij een matige inname van fructose. Dit leidt tot een verhoogde reabsorptie van zout in de nieren. De bevinding zou kunnen helpen bij het zoeken naar een antwoord op de vraag waarom de consumptie van glucose-fructosesiroop (HFCS) bijdraagt aan de incidentie van diabetes, obesitas, nierfalen en hoge bloeddruk. Frisdranken bevatten veel HFCS.

Bron: Eurekalert

Gepubliceerd op 10 november 2013

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.