Microbreaks helpen vermoeide werknemers de dag door

Even kletsen met een collega, koffie halen, een puzzeltje maken. Dit soort korte, vrijwillige en spontane pauzes tijdens de werkdag – “microbreaks” – nemen mensen vaker op dagen dat ze vermoeid zijn. En niet voor niks: het helpt ze beter met hun energie om te gaan en het werk goed te doen. Dat blijkt uit onderzoek van de North Carolina State University.

Microbreaks

Het onderzoek bestond uit 2 verschillende studies naar microbreaks. In de 1e studie vulden 98 werkende Amerikanen gedurende 10 dagen 2 keer per dag (ochtend en avond) een vragenlijst in. De 2e studie was een vervolgstudie die plaatsvond in Zuid-Korea. In deze studie vulden 222 mensen 5 dagen lang in de ochtend, middag en avond een vragenlijst in. De vragen gingen over slaapkwaliteit, vermoeidheid, betrokkenheid bij het werk en de ervaringen tijdens het werk die dag.

Efficiënter werken

Mensen die al vermoeid waren als ze op het werk aankwamen, bijvoorbeeld omdat ze slecht geslapen hadden, namen tijdens de werkdag meer microbreaks. Dit hielp ze om hun energielevel te behouden, waardoor ze het werk beter aankonden en ze meer betrokken waren bij het werk. Bovendien waren mensen die microbreaks hielden aan het eind van de dag minder vermoeid dan mensen die dit niet deden. Een belangrijke factor bij het nemen van microbreaks was de houding van de werkgever. De mensen namen vaker de korte pauzes als ze het gevoel hadden dat hun werkgever de gezondheid en het welzijn van de werknemers belangrijk vindt.

Geef de werknemer autonomie

‘Microbreaks helpen om beter met je energie om te gaan gedurende de dag’, vertelt onderzoeker en psycholoog Sophia Cho van de North Carolina State University. ‘Een pauze van 5 minuten kan heel waardevol zijn als je die op het juiste moment neemt. Als de werkgever belang hecht aan de gezondheid van de werknemer, voelen de werknemers zich vrijer om zelf te beslissen wanneer ze even een pauze nodig hebben. Die autonomie is uiteindelijk gunstig voor zowel de werknemer als de werkgever.’

Bron: North Carolina State University

Gepubliceerd op 23 maart 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.