Melatonine: geneesmiddel of supplement?

Producten die meer dan 0,3 milligram van het hormoon melatonine bevatten, beschouwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) voortaan als geneesmiddel en niet meer als supplement. De IGJ kondigt in een brief naar apothekersorganisatie KNMP aan hier streng toezicht op te houden.

Geneesmiddelenwet

Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat in de epifyse in de hersenen wordt aangemaakt en betrokken is bij het slaap-waakritme. Supplementen met melatonine worden gebruikt om makkelijker in slaap te vallen. De IGJ stelt dat producten met een dagdosering vanaf 0,3 mg melatonine ‘op farmacologische wijze meerdere fysiologische functies van het menselijk lichaam beïnvloeden.’ Deze producten gelden daarom als geneesmiddel en vallen dus onder de Geneesmiddelenwet. Dat houdt in dat deze middelen geregistreerd moeten worden en dat er een vergunning nodig is om ze te verkopen. Uit eerder onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat melatoninesupplementen die je bij de drogist koopt 0,1 tot 5 milligram melatonine per pilletje bevatten.

Inspectie

Supplementen met een dagdosering van minder dan 0,3 mg melatonine blijven als levensmiddel vallen onder de Warenwet. De IGJ benadrukt wel dat deze producten niet voorzien mogen zijn van een medische claim. Vanaf november 2019 leggen de IGJ en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit inspectiebezoeken af, beginnend bij fabrikanten en groothandels en vervolgens bij apotheken. Tot 1 april 2020 krijgen ondernemingen die de nieuwe regels overtreden een schriftelijke waarschuwing.

Bron: KNMP

Gepubliceerd op 9 december 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. FPB 13 februari 2021 at 20:21 - Reply

    En daar gaan we weer. Eerst mag het niet, dan mag het een tijd weer wel en nu mag het weer niet. Oké weet je wat, laten we dan allemaal maar weer aan de pammetjes gaan, daar zullen we het vast echt een stuk beter op gaan doen omdat daar wél allerlei onderzoek van zijn (o.a. onderzoeken die aantonen dat dát pas verslavende middelen zijn … zucht …)

    • Beroep: -Selecteer beroep-
  2. Bart 2 mei 2020 at 12:01 - Reply

    De anarchist die vroeger als jong persoon in mij zat komt weer langzaam terug in deze over gecontroleerde overheid samenleving. Er zijn geen wetenschappelijke studies die zonder enige twijfel aanduiden dat melatonine negatieve gevolgen heeft op het lichaam. Als één van de sterkste anti-oxidanten kun je het wel positieve werkingen toeschrijven. Voor mij persoonlijk: Na melatonine inname vanaf 5 mg slaap ik in, zonder melatonine inname slaap ik gewoon niet. Na vele onderzoeken ( 47 keer wakker op een nacht) , therapieën en de nodige slaaptips, allen zonder positief resultaat, was dit het beste wat mij overkwam. In Nederland wordt alles gereguleerd en bepaald, ook al worden er allerlei claims gelegd die niet waargemaakt kunnen worden. Nu moet ik weer op websites gaan bestellen waar ik liever niet kom….zou dat wel gezond zijn??

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: verpleegkundige
  3. Ellen Govers 10 december 2019 at 15:11 - Reply

    Uit studies bij obese personen blijkt melatonine in de helft van de gevallen te werken bij onregelmatig werken en jet lag en bij de andere helft juist tegengestelde effecten te hebben. Als je de pech hebt tot de tweede groep te behoren kun je er heel ziek van worden.

    • Beroep: Diëtist
    • Mert Korkmaz 16 mei 2021 at 17:17

      Dan moet je geen obese zijn

      • Beroep: Anders

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.