Meer veerkracht en positiviteit met app “Zo erg nog niet”

Voor mensen die wat mentale ondersteuning kunnen gebruiken tijdens de coronacrisis ontwikkelde de Universiteit Twente de app “Zo erg nog niet”. Momenteel doet de universiteit onderzoek naar deze digitale dankbaarheidstraining om te kijken of het daadwerkelijk het mentale welzijn bij de gebruikers verhoogt.

Kijken naar wat goed gaat

De app is gemaakt voor mensen die stressklachten of op een andere manier milde klachten in hun mentale welzijn ervaren door de crisis. In de app krijgen de deelnemers 5 dagen per week verschillende oefeningen om zichzelf te trainen in dankbaarheid. Zo krijgen ze bijvoorbeeld de opdracht om een dankbaarheidsdagboek bij te houden, waarderend te schrijven over de eigen levensloop en stil te staan bij positieve gevolgen van tegenslag. Dagelijks zijn de deelnemers hier 10 à 15 minuten mee bezig.

Andere blik

‘Dankbaar zijn voor de kleine dingen in het leven die wel goed gaan, kun je leren’, vertelt hoogleraar Ernst Bohlmeijer, hoogleraar geestelijke gezondheidsbevordering aan de Universiteit Twente. Dit bleek al uit eerder onderzoek naar dankbaarheidsoefeningen op papier. Mensen voelden zich na een dankbaarheidstraining van 6 weken gelukkiger dan mensen die de training niet hadden gekregen. Bovendien was dit effect 6 maanden later nog steeds te zien. ‘Het trainen van dankbaarheid is geen trucje om snel gelukkig te worden. Het is het ontwikkelen van een nieuwe levenshouding’, aldus Bohlmeijer.

Nog in onderzoeksfase

Momenteel is de app nog in de onderzoeksfase en alleen beschikbaar voor degenen die mee willen doen aan het onderzoek. Als de resultaten positief zijn, is het de hoop van de onderzoekers dat dit een gratis app wordt die voor iedereen beschikbaar is.

Bronnen: Universiteit Twente en Trouw

Gepubliceerd op 12 januari 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.