Meer aandacht nodig voor slaap als leefstijlfactor

Slecht slapen is nadelig voor de gezondheid. Zo kan te kort of juist te lang slapen bij volwassenen het risico verhogen op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en depressie. Meer aandacht voor preventie van slaapproblemen is daarom van belang. Dit blijkt uit de strategische verkenning “Slechte slaap: een probleem voor de volksgezondheid?” van het Trimbos-instituut, het RIVM en de Hersenstichting.

Meer kans op obesitas

Een korte slaapduur van minder dan 5-7 uur gaat gepaard met anderhalf keer zoveel kans op obesitas en 31 procent meer kans op een depressie. Bij andere ziektes blijkt het risico verhoogd voor elk uur dat minder dan 7 uur wordt geslapen. Dat gaat gepaard met een 9 procent verhoogd risico  op diabetes, 7-11 procent verhoogd risico op hartproblemen en 5-7 procent verhoogd risico op beroerte.

Te lang slapen is ook niet goed

Er zijn ook relaties gevonden tussen gemiddeld te lang slapen en een verhoogd risico op de eerder genoemde ziektes, met uitzondering van obesitas. Ook kan te lang slapen het risico op darmkanker en borstkanker verhogen, maar het verlaagt het risico op prostaatkanker en eierstokkanker.

Slaap als leefstijlfactor

Uit de verkenning blijkt dat in Nederland nog relatief weinig aandacht is voor de preventie van slaapproblemen. Slaapvoorlichting, richtlijnen voor een goede slaap en gedragsinterventies zijn mogelijke aanknopingspunten voor preventie. De onderzoekers pleiten voor een geïntegreerde aanpak in samenhang met andere leefstijlfactoren die van invloed zijn op slaap, zoals bewegen, alcoholgebruik, stress en piekeren.

Risicogroepen

Van de Nederlanders vanaf 14 jaar haalt 10 procent de aanbevolen slaapduur (7-9 uur voor volwassenen) niet. Daarnaast  heeft  6-13 procent van de volwassenen die voldoende slaapt, toch last van slaapklachten, waaronder slapeloosheid en een slecht ervaren slaapkwaliteit. Risicogroepen voor slecht slapen (te kort of slechte slaapkwaliteit) zijn vrouwen, pubers, jongvolwassenen, ouderen, lager opgeleide mensen en Nederlanders met een migratie-achtergrond.

Bron: Trimbos-instituut

Gepubliceerd op 2 juli 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Mathilda 3 juli 2018 at 09:03 - Reply

    Helemaal mee eens. Wees als diëtist ook alert op het kunnen voorkomen van slaapapneu/OSAS wanneer je n.a.v. de anamnese vermoed dat de slaapkwaliteit niet goed is. In de afgelopen 12 maanden tussen 5-10 cliënten naar de huisarts verwezen voor een slaaponderzoek; bij allemaal raak d.w.z. slaapapneu.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.