Je suis féministe

Op deze website gaat het altijd over ons mooie voedingsvak, over de nieuwste boeken en de laatste rapporten. Maar het gaat nooit, maar dan ook écht nooit over het slijk der aarde. Over poen, over pegels, over doekoe, over geld.

Laat ik daarom eens beginnen.

Eerst een gewetensvraag. Kun jij van je salaris rondkomen? Of van je jaaromzet in je praktijk? Ben je – kortom – economisch onafhankelijk?

In Nederland is slechts iets meer dan de helft van de vrouwen tussen de 20 en 65 jaar economisch zelfstandig, zo zegt het CBS. Dat houdt in dat ze een baan hebben waarmee ze zichzelf financieel kunnen onderhouden.

Van de vrouwen die niet economisch zelfstandig zijn, heeft een derde geen eigen inkomen, een derde krijgt een uitkering en nog eens een derde heeft een baan waarmee ze zichzelf niet kan bedruipen.

Ik schat in dat er relatief veel diëtisten zijn die tot die laatste groep behoren. Omdat ze een parttime baan hebben. Of omdat hun eigen praktijk wel wat extra patiënten zou kunnen gebruiken.

Daar kun je natuurlijk tevreden mee zijn. Misschien heb je een partner die de hypotheek en de boodschappen (mee)betaalt. Of misschien wil je vaak en veel voor je kinderen zorgen.

Maar toch.

Financieel onafhankelijk zijn geeft je vrijheid. En macht. En kracht. Het is iets om naar te streven. En zeker als je een hoogopgeleide professional bent, zoals wij diëtisten.

En hoe zit dat als je een eigen praktijk hebt, of op een andere manier voor jezelf werkt? Dan ben je ondernemer, wat betekent dat je zo ondernemend zou moeten zijn dat je ook daar financieel goed uitspringt. Een webshop is geen carrière, zo luidt de titel van een boek. En een praktijk van 8 uur per week, op je zolderkamer, is ook geen carrière.

Ja, ik chargeer. Maar ik ben bloedserieus. Diëtisten van Nederland, word financieel zelfstandig. Onderhandel over je salaris, sleep die hogere schaal binnen, laat zien wat je waard bent, zoek uitbreiding van het aantal uren, solliciteer naar die andere baan. Wees niet tevreden met een kleine praktijk, maar zoek andere verdienmodellen als de klanten wegblijven.

Je suis féministe. En jij?

Gepubliceerd op 2 juli 2015

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.