Hormoonverstorende stoffen zo snel mogelijk van de markt

De Kamer wil dat hormoonverstorende stoffen zo snel mogelijk van de markt worden gehaald. Een motie van de Partij voor de Dieren daarover kreeg steun van een grote meerderheid in de Tweede Kamer. Hormoonverstorende stoffen zitten in allerlei producten waar mensen dagelijks mee in aanraking komen, zoals plastic verpakkingen, groenten en fruit die zijn bespoten met landbouwgif (zoals Roundup) en cosmetica. Deze chemische stoffen kunnen vruchtbaarheidsproblemen, zaadbalkanker, borstkanker en obesitas veroorzaken en zijn zeer risicovol voor ongeboren baby’s en jonge kinderen.

De kamer wil ook een rapport boven tafel krijgen, waarin criteria staan om deze stoffen te verbieden. Het rapport is volgens de Partij voor de Dieren onder zware druk van de chemische industrie in een Brusselse lade verdwenen. Al in 2009 is er binnen de Europese Unie afgesproken deze schadelijke stoffen zo snel mogelijk van de markt te halen. Daarbij werd afgesproken om eind 2013 met criteria te komen om die hormoonverstoorders te definiëren. Deze criteria zijn nooit officieel gepubliceerd, maar het blijkt dat een conceptrapport al in 2013 klaar was. In dit rapport worden 31 soorten landbouwgif op de lijst met gevaarlijke stoffen gezet.

De Europese Commissie heeft nu gekozen voor het opstellen van een ‘impact assessment’. Met zo’n assessment worden economische voordelen van het gebruik van hormoonverstorende stoffen meegenomen in de afweging voor het milieu en de volksgezondheid. Het assessment zal zorgen voor verdere vertraging, zodat het nog langer duurt voordat de schadelijke stoffen worden verboden. Dankzij de aangenomen motie van Esther Ouwehand moet het kabinet zich nu verzetten tegen deze vertraging en zich inzetten voor een snel mogelijke uitfasering van de gewraakte hormoonverstoorders.

Bron: Partij voor de Dieren

Gepubliceerd op 15 juni 2015

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.