Herziene richtlijn voeding op intensive care

Iedere patiënt die meer dan 48 uur op de intensive care (IC) verblijft, heeft risico op ondervoeding. Daarom moet medische voedingstherapie bij iedere IC-patiënt overwogen worden, zeker bij een verblijf van meer dan 48 uur. Dat is de belangrijkste aanbeveling uit de herziene voedingsrichtlijn voor de intensive care (IC) van de European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN).

Stroomschema’s

Vergeleken met de vorige richtlijn uit 2019 is er inhoudelijk niet veel gewijzigd. Wat vooral opvalt: de tekst is flink ingekort – van 32 naar 19 pagina’s – en bevat nu 8 handige stroomschema’s. Zo zijn er stroomschema’s voor het al dan niet starten met vroege en late enterale en parenterale voeding. De voeding moet rustig opgebouwd worden om overvoeding in de acute fase te voorkomen. Daarom worden volledige enterale en parenterale voeding pas vanaf de 3e dag aangeraden. Orale voeding verdient overigens altijd de voorkeur als de patiënt in staat is voldoende te eten.

Energie- en eiwitbehoefte

Ook is er een stroomschema voor de energie- en eiwitdoelen. De energiebehoefte wordt bij voorkeur met indirecte calorimetrie bepaald. Maar als dat niet mogelijk is, dan is het goed om te weten dat formules de energiebehoefte overschatten. In het stroomschema staan dan de gewijzigde adviezen voor de hoeveelheid te geven energie in de eerste dagen en daarna. Wat eiwit betreft wordt het geleidelijk opbouwen naar 1,3 g per kg lichaamsgewicht per dag nagestreefd.

Bron: Clinical Nutrition

Gepubliceerd op 30 augustus 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.