Herziene richtlijn coeliakie: minder vaak biopt nodig

Onlangs is de herziene richtlijn “Coeliakie en glutengerelateerde aandoeningen” gepubliceerd.  Een opvallende wijzing is dat darmbiopsie minder vaak nodig is voor het stellen van de diagnose. Ook is er in de nieuwe richtlijn meer aandacht voor zorg op maat.  

Wijzigingen volwassenen: meer zorg op maat

De richtlijn behandelt de diagnostiek en behandeling van coeliakie en non-coeliac gluten sensitivity en geeft adviezen ten aanzien van monitoring en organisatie van zorg voor kinderen en volwassenen met coeliakie. De belangrijkste wijzigingen voor kinderen en volwassenen zijn te vinden op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Voor diagnostiek bij volwassen hoeft er volgens de nieuwe richtlijn geen biopt meer te worden genomen in geval van een grote hoeveelheid antistoffen. Verder moet er in plaats van standaard monitoring meer aandacht zijn voor zorg op maat. Een dexascan wordt alleen nog op indicatie gedaan.

Wijzigingen kinderen: minder vaak biopt en bloedonderzoek

Voor diagnostiek bij kinderen is een darmbiopsie niet altijd meer nodig indien zogenoemde Endomysium antistoffen (EMA) positief zijn en/of IgA-TG2 meer dan 10 keer de bovengrens van normaal is. In deze gevallen kan in overleg met de familie biopsie achterwege blijven. In alle overige gevallen (bijvoorbeeld bij een minder sterke stijging van IgA-TG2) blijft een biopt van de dunne darm onmisbaar. Ook HLA-typering is niet meer nodig voor het stellen van de diagnose zonder biopt. Bij de monitoring is minder uitgebreid bloedprikken nodig. Tenslotte is er in de nieuwe richtlijn meer aandacht voor zorg op maat en voor het glutenvrij dieet in combinatie met de kwaliteit van leven van kinderen. 

Doorverwijzing naar gespecialiseerde diëtist

De herziene richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie bestaande uit onder andere MDL-(kinder)artsen, pathologen, klinisch immunologen, huisartsen, dermatologen, internisten, diëtisten en psychologen. De richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners in de 2de en 3de lijn en diëtisten die betrokken zijn bij de begeleiding van kinderen en volwassenen met coeliakie en glutengerelateerde aandoeningen. In de richtlijn beveelt de NCV medisch specialisten aan om patiënten door te verwijzen naar een gespecialiseerde diëtist uit het NCV-netwerk.  

De richtlijn Coeliakie en glutengerelateerde aandoeningen is in te zien op de Richtlijnendatabase van de Federatie Medische Specialisten.  

Bron: Federatie Medische Specialisten 

Gepubliceerd op 11 augustus 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.