“GEEF om je buik”-studie naar evenwichtige darmmicrobiota

Welke dieetadviezen verbeteren de diversiteit van de darmmicrobiota? Dat wordt onderzocht in de “GEEF om je buik”-studie door Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Wageningen University & Research (WUR) en Maag Lever Darm Stichting (MLDS). In dit “citizien science” onderzoek worden burgers actief betrokken en beogen de onderzoekers een blijvende gedragsverandering te stimuleren.

Evenwichtige darmmicrobiota

Een evenwichtige darmmicrobiota heeft vele voordelen. Zo geeft het een lager risico op ziekten en een betere algemene gezondheid. Het is bekend dat aspecten van onze moderne leefstijl, zoals sterk bewerkte of eenzijdige voeding en antibioticagebruik, kunnen leiden tot een minder diverse samenstelling van darmbacteriën. De wetenschappers gaan nu onderzoeken hoe je met voeding een evenwichtige darmmicrobiota kunt bereiken. Prof. microbiologie Remco Kort van de VU: ‘Met dit citizen science onderzoek willen we de studiedeelnemers bewust maken van de effecten van het voedingspatroon op de darmmicrobiota en de gezondheid door ze te vragen in eigen keuken aan de slag te gaan met ons voedingsadvies en met elkaar in gesprek te gaan over de studie-uitkomsten.’

Gerandomiseerd onderzoek

GEEF staat voor Gut health Enhancement by Eating Favourable food. De studie is een gerandomiseerd, gecontroleerd onderzoek waaraan 150 gezonde volwassenen zullen deelnemen. De onderzoekers vergelijken 2 verschillende voedingsinterventies van 8 weken met elkaar. De deelnemers verzamelen gedurende de onderzoeksperiode in totaal 5 keer ontlasting en 5 keer bloed via een vingerprik. Daarnaast leren de studiedeelnemers gedurende de studie meer over factoren die van invloed zijn op de darmmicrobiota. Bovendien krijgen de deelnemers inzicht in het effect van hun dieetaanpassingen, door directe terugkoppeling van de eigen darmmicrobiota-uitkomsten. Tenslotte worden de effecten van deze interventies bepaald op 92 ontstekingsmarkers, maag-darmklachten, welbevinden en nachtrust.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Gepubliceerd op 10 mei 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.