Foodwatch lanceert campagne voor beter voedselbeleid

Voedselwaakhond foodwatch roept met een nieuwe campagne “Haal die bende van ons bord” op het huidige voedselsysteem te verbeteren. De campagne richt zich op het kabinet met een vijfpuntenplan dat het mee kan nemen in het nieuwe regeerakkoord. 

“Haal die bende van ons bord”

Na de verkiezingen van 2021 beloofde de regering de voedselomgeving te verbeteren. Foodwatch stelt dat er in de praktijk weinig is veranderd en dat problemen in de voedselindustrie eerder zijn verergerd. Met de campagne “Haal die bende van ons bord” benadrukt de organisatie de noodzaak van een grondige herziening van het huidige voedselbeleid in Nederland. Volgens foodwatch is het tijd dat de regering een einde maakt aan de misstanden en excessen van de voedselindustrie. 

Petitie

De kritische consumentenorganisatie roept iedereen op de petitie “Haal die bende van ons bord” te tekenen, om het vijfpuntenplan op te laten nemen in het nieuwe regeerakkoord. 
Het vijfpuntenplan van foodwatch is als volgt:

  1. Bescherm de consument tegen de macht van de voedselindustrie
    De voedselindustrie mag niet langer invloed uitoefenen op politiek en wetenschap. De overheid moet consumenten beschermen tegen zwakke maatregelen die de industrie bevoordelen. 
  2. Garandeer het recht op een gezonde leefomgeving
    De overheid moet een gezonde voedselomgeving wettelijk verankeren en afdwingen, aangezien ongezond en sterk bewerkt voedsel nog steeds de overhand heeft in supermarkten. 
  3. Bestraf alle vormen van voedselmisleiding
    Voedselmisleiding moet strenger en proactief worden aangepakt, met een verbod op alle vormen van misleiding en een verhoogde strafmaat. 
  4. Garandeer een 100 procent gifvrije landbouw
    De landbouw moet uiterlijk in 2035 vrij zijn van landbouwgif, omdat bestrijdingsmiddelen een serieuze bedreiging zijn voor zowel de volksgezondheid als de biodiversiteit. De Nederlandse regering heeft geen omlijnd plan. 
  5. Zorg voor een eerlijke prijs van voedsel in de supermarkt voor iedereen
    De regering moet de toegang tot gezonde, veilige en duurzame voeding mogelijk maken. Dit heeft vooral betrekking op de prijzen in de supermarkten. Voor bijna 1 miljoen mensen is het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Foodwatch eist de garantie op het recht op kwalitatief goede voeding en transparantie in de totstandkoming van prijzen. 

Bron: foodwatch 

Fotocredit: foodwatch.nl

Gepubliceerd op 23 oktober 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.