Fecestransplantatie: de stand van zaken

Een fecestransplantatie biedt niet alleen bij Clostridium Difficile uitkomst. Het is ook een mogelijke behandeling bij Colitis Ulcerosa, het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en het metabool syndroom. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde geeft in een overzichtsartikel een samenvatting van de stand van zaken.

Darmmicrobioom

Dat het darmmicrobioom een rol speelt bij verschillende aandoeningen wordt steeds duidelijker. Een fecestransplantatie kan de functie van de darmmicrobiota herstellen, maar dit biedt niet bij alle aandoeningen de oplossing. Op dit moment lopen er meer dan 100 klinische studies naar de effecten van fecestransplantaties bij uiteenlopende aandoeningen. Het wachten is nu op de eerste resultaten.

Clostridium Difficile

Tot nu toe is alleen een recidiverende infectie met de bacterie Clostridium difficile een onomstreden indicatie voor een fecestransplantatie. De genezing ligt daarbij rond 85 procent.

Colitis Ulcerosa

Er zijn drie gerandomiseerde klinische onderzoeken gedaan naar een fecestransplantatie bij colitis ulcerosa. Hieruit blijkt dat bij 24-30 procent van de mensen de symptomen afnemen en er ook endoscopisch verbetering is te zien. Het vermoeden is dat er specifieke subgroepen zijn van patiënten en dat er ‘superdonoren’ bestaan, waardoor de ene transplantatie beter aanslaat dan de andere.

PDS

Bij PDS geven casusbeschrijvingen en patiëntonderzoeken hoopgevende resultaten. Zo trad in een onderzoek met 12 patiënten verbetering op bij 9 patiënten. Maar om de effectiviteit goed vast te stellen moeten er gerandomiseerde klinische trials uitgevoerd worden. Daarvan lopen er nu een aantal, maar resultaten zijn nog niet bekend. Daarnaast is de verwachting dat bij PDS een fecestransplantatie alleen niet voldoende is, omdat ook voeding en leefstijl aangepast moeten worden.

Metabool syndroom

Bij patiënten met het metabool syndroom neemt de insulinegevoeligheid mogelijk toe na fecestransplantatie. Dit is getest bij een groep van 18 obese mannen. De fecestransplantatie had geen invloed op het gewicht, BMI en energieverbruik.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Gepubliceerd op 2 november 2017

Door Marjolein Steur

Reageer op dit artikel

  1. zirus 24 juni 2018 at 11:57 - Reply

    Inplaats van fecestransplantatie is volgens mij het innemen van kefir een betere, gemakkelijkere, goedkopere en continue oplossing.
    Ik gebruik het al jaren en adviseer een ieder met darmproblemen om dit te gebruiken.
    De zuurgraad helpt praktisch alle slechte bacterien om zeep of verhinderd een verdere ontwikkeling en vermenigvuldiging hiervan.
    De goede bacterien ontwikkelen zich juist goed in deze zuurgraad en geeft vrijwel direct verbetering van de disbiose.
    Voeding en leefstijl zijn cruciaal.

    • Beroep: Voedingswetenschapper

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.