Emma Kinderziekenhuis opent Kinderbuikcentrum

In Nederland krijgen jaarlijks enkele honderden kinderen te maken met ernstige buikaandoeningen. Het vaststellen van de diagnose en juiste behandeling is vaak ingewikkeld. Daarom opent het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC een landelijk Kinderbuikcentrum.

Complexe zorg

In het Kinderbuikcentrum werkt een multidisciplinair team van experts op het gebied van maag, urinewegen en andere organen in de buik. Hiermee behoort het Amsterdam AMC tot de topcentra in de wereld. Het Emma Kinderziekenhuis is expertisecentrum voor veel zeldzame buikaandoeningen, zoals het (aangeboren) ontbreken van een darmdeel en bewegingsstoornissen van de darm, de ziekte van Hirschsprung en therapieresistente obstipatie. Ook is er veel expertise beschikbaar over darmontstekingen zoals necrotiserende enterocolitis, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa en darmfalen/korte darmsyndroom. Vroege herkenning van deze aandoeningen is essentieel voor een goede behandeling.

Diagnose binnen een dag

De aanpak van het Kinderbuikcentrum is vernieuwend. De zorg is georganiseerd in multidisciplinaire poli’s, waar de experts uit Amsterdam UMC overleggen met betrokken zorgverleners van andere ziekenhuizen en instellingen. Het polibezoek en alle aanvullende onderzoeken worden in één dag gedaan én besproken binnen de multidisciplinaire teams. Gestreefd wordt naar een diagnose en behandelplan aan het einde van de dag.

Landelijk en internationaal

Kinderen uit heel Nederland, en zelfs uit het buitenland, kunnen bij het nieuwe centrum terecht. Voor kinderen met complexe aandoeningen die ver weg wonen, wordt in overleg met ouders een medebehandelaar in de buurt van hun woonplaats gezocht. Voor de behandeling van kinderen met minder complexe buikproblemen is er samenwerking met algemene ziekenhuizen uit de regio: de zogenoemde shared care.

Onderzoek

Het Kinderbuikcentrum doet ook innovatief onderzoek om de behandeling van kinderen met complexe buikaandoeningen te verbeteren. Deze wetenschappelijke kennis wordt gedeeld met betrokken zorgverleners binnen en buiten Amsterdam UMC en met patiëntenorganisaties. Zo draagt het centrum actief bij aan meer bekendheid over zeldzame kinderbuikziekten, onderzoek naar betere therapieën en het verbeteren van de manier waarop de zorg geregeld is. Om meer kennis te verzamelen gaat het Kinderbuikcentrum kinderen bovendien langer volgen met behulp van het Follow-Me-programma. Kinderen en adolescenten die een ingrijpende behandeling (hebben) ondergaan worden daarbij langer en intensiever gevolgd, vaak tot op volwassen leeftijd.

Bron: Amsterdam UMC

Gepubliceerd op 21 juni 2023

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.