Een stroomschema voor glutensensitiviteit

Anna Piso is derdejaars student Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. In opdracht van Mirjam Bakker van diëtistenpraktijk De Dieetwinkel deed ze onderzoek naar glutensensitiviteit. Omdat er nog geen eenduidige behandeling voor is, heeft ze een stroomschema gemaakt. Dit helpt om de oorzaak te achterhalen en een passend dieet voor te schrijven. Want een glutenvrij dieet is niet altijd nodig.

Anna schreef er deze blog over.

Glutensensitiviteit

Mirjam Bakker van diëtistenpraktijk “De Dieetwinkel” vertelde me dat zij veel cliënten ontvangt die kampen met glutengerelateerde maagdarmklachten, oftewel glutensensitiviteit. Maar wat zorgt er nu eigenlijk voor dat de klachten ontstaan en hoe kun je als diëtist cliënten helpen die klachten te verlichten? Er is nog geen eenduidige behandeling en daarom ben ik gestart met een onderzoek naar dit onderwerp.

De oorzaak: ATI’s?

Er zijn 3 componenten in voeding die in de literatuur in verband worden gebracht met glutensensitiviteit: Amylase Trypsine Inhibitors (ATI’s), gluten en FODMAPs. Je zou denken dat gluten de veroorzakers van de klachten zijn, het zit immers in het woord: glutensensitiviteit. Echter, uit onderzoek is gebleken dat gluten niet de boosdoener zijn (1). Ook FODMAPs laten een onduidelijke relatie zien met de aandoening, omdat er geen serologische testen zijn om de diagnose “glutensensitiviteit” vast te stellen. Het betreft vaak een zelfdiagnose. Klachten doen regelmatig denken aan die van het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Daarbij is het dikwijls onbekend of het in de onderzoeken glutensensitiviteit of PDS betreft (2,3). ATI’s zijn waarschijnlijk de veroorzakende factor van de symptomen die in het klinische beeld worden gezien (4). Het zijn bepaalde graaneiwitten, die een ontstekingsreactie bevorderen en die ook de activiteit van spijsverteringsenzymen remmen.

De huidige behandeling

Ik wilde weten hoe diëtisten glutensensitiviteit behandelen, en heb daarom een praktijkonderzoek gedaan. Dit praktijkonderzoek liet zien dat diëtisten nog geen eenduidige behandeling hebben. Vaak schrijven diëtisten direct een glutenvrij dieet voor, omdat de klachten dan verdwijnen. Logisch, want ATI’s komen voor in glutenbevattende granen. Toch is een glutenvrij dieet niet altijd nodig en kan dit ongewenste beperkingen opleveren voor de cliënt.

Stroomschema

Om te voorkomen dat er te snel een glutenvrij dieet wordt voorgeschreven, heb ik samen met Mirjam Bakker een stroomschema ontwikkeld voor de behandeling van glutensensitiviteit. Dit stroomschema geeft inzicht in de mogelijke oorzaak van de klachten en de bijbehorende behandeling. Het is van groot belang dat eerst coeliakie en tarwe-allergie worden uitgesloten. Als dat het geval is, kan er met een provocatie worden getest waar de cliënt op reageert: op FODMAPs of ATI’s.

stroomschema glutensensitiviteit

Keuze dieet

Als het probleem in de FODMAPs zit, kunnen toch nog glutenbevattende producten worden genuttigd en wordt de cliënt minder beperkt in zijn of haar dieet dan bij een glutenvrij dieet. Als het een ATI-gevoeligheid betreft, wordt het mogelijk moeilijker. ATI’s bevinden zich namelijk in alle glutenbevattende producten. De cliënt wordt hierbij genoodzaakt een glutenarm dieet te volgen. Maar soms is het al voldoende alleen tarwe te vermijden, omdat tarwe de meest agressieve ATI’s bevat. Sporen van gluten kunnen dan ook geen kwaad, omdat er geen sprake is van coeliakie. Het blijft hierbij uitproberen waar de tolerantie van de cliënt ligt.

Glutenvrij niet altijd nodig

Door dit schema toe te passen, kunnen diëtisten in de toekomst cliënten met glutengerelateerde maag- en darmklachten beter begeleiden en hoeven cliënten niet onnodig beperkt te worden met een strikt glutenvrij dieet.

 

1 Moleski, S.M., Shah, A., Durney, P. et al. Symptoms of gluten ingestion in patients with non-celiac gluten sensitivity – a randomized clinical trial. Nutrition. 2020:81:110944.

2 Catassi, C., Alaedini, A., Bojarski, C. et al. (2017). The Overlapping Area of Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS) and Wheat-Sensitive Irritable Bowel Syndrome (IBS): An Update. Nutrients. 2017:9;11:1268.

3 Biesiekierski, J.R., Muir, J.G. & Gibson, P.R. Is Gluten a Cause of Gastrointestinal Symptoms in People Without Celiac Disease? Current Allergy and Asthma Reports. 2013:13:631–638.

4 Junker, Y., Zeissig, S., Kim, S. J. et al. (2012). Wheat amylase trypsin inhibitors drive intestinal inflammation via activation of toll-like receptor 4. The Journal of experimental medicine. 2012:209;13:2395–2408.

Gepubliceerd op 2 februari 2021

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Edith 23 januari 2022 at 20:36 - Reply

    Ik kan iedere zorgverlener en patiënt met NCWS, coeliaki of overgevieligheid voor FODMAP’s dit boek aanraden: Wheat Syndromes, How Wheat, Gluten and ATI Cause Infkammation, IBS and Autoimmune Diseases (D. SCHUPPART)

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Adviseur
  2. Judith Noordhuis 10 november 2021 at 20:25 - Reply

    Wat een interessant artikel. Welke enzymcapsules zijn geschikt? Als je op internet zoekt krijg je veel verschillende resultaten namelijk.
    Sinds 2019 volg ik zelf een glutenvrij dieet ivm een vastgestelde glutensensitiviteit door een diëtist. Ik zou dit graag proberen voor bijvoorbeeld bijzondere momenten zoals vakantie waarbij glutenvrij soms lastig kan zijn.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Verpleegkundige
  3. Annelies Zandstra 3 februari 2021 at 13:23 - Reply

    De belangrijkste reden voor mij om geen gluten te eten is dat mijn fybromyalgie klachten en moeheid verdwenen zijn, maar terugkomen als ik iets met gluten binnen krijg. Toen ik stopte met eten van tarwe en overstapte naar spelt, verdwenen mijn darmklachten. Helaas werd de moeheid (watten in mijn hoofd) en pijn (aanhechtingen) erger. Alle klachten verdwenen bij glutenvrij dieet. ‘Helaas’ ben ik zelf op onderzoek gegaan en heb ik geen bloedonderzoek o.i.d. gehad.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Coördinerend begeleider gehandicaptenzorg Philadelphia
  4. Laura 3 februari 2021 at 13:00 - Reply

    Is ook bekend hoe een ATI-vrij dieet er uit ziet?

    • Beroep: Diëtist
  5. Vincent 3 februari 2021 at 10:29 - Reply

    Het stroomschema is te klein afgebeeld om prettig te lezen, kan er een grotere versie gepubliceerd worden s.v.p.? Bij voorbaat dank.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: arts
  6. Hinke kruizenga 3 februari 2021 at 07:02 - Reply

    In 2016 maakte Erica Hopman ook dit stroomschema: https://ntvd.media/artikelen/glutensensitiviteit-hoe-zit-nu-echt/

    • Beroep: Diëtist
  7. Mirjam Bakker 2 februari 2021 at 11:55 - Reply

    Dank voor het publiceren
    Er ontbreekt nog iets bij de behandeling, we starten alleen met een dergelijke eliminatie/provocatie als eerst coeliakie en tarwe-allergie zijn uitgesloten.
    Mirjam Bakker, stage begeleider Anna Piso

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.