Dit doet: de Nederlandse Werkgroep Diëtisten Cardiologie (NWDC)

In de nieuwe rubriek ‘Dit doet:…’ informeren diëtisten elkaar over hun samenwerkingen. In deze eerste editie stelt Nicole Broekman de Nederlandse Werkgroep Diëtisten Cardiologie voor. Maak jij ook deel uit van een werkgroep, regioteam, intervisiegroep, netwerk of een ander extramuraal samenwerkingsverband? En wil je ook aan andere diëtisten laten zien wat jullie samen doen en bereiken? Meld je dan aan bij info@nieuwsvoordietisten.nl.

Hier stelt Nicole haar werkgroep voor:  

Nederlandse Werkgroep Diëtisten Cardiologie

Mijn naam is Nicole Broekman en ik werk als diëtist in het UMC Utrecht. Sinds 11 jaar ben ik lid van de Nederlandse Werkgroep Diëtisten Cardiologie (NWDC), waarbij ik in 2018 ben toegetreden tot het bestuur als voorzitter. Mijn reden om me bij deze werkgroep aan te sluiten? Ik vind het heel leuk om via deze weg een heleboel andere diëtisten te leren kennen die dagelijks met dezelfde onderwerpen bezig zijn als ik. De leden van de NWDC zijn werkzaam in de eerste-, tweede- en derde lijn. Zo vormen we een mooie mix met verschillende invalshoeken die elkaar kunnen versterken.

Optimale dieetzorg voor cardiologische patiënt 

De Nederlandse Werkgroep Diëtisten Cardiologie (NWDC) bestaat sinds 2008 en is een officiële vereniging. Het is een door de NVD erkend specifiek kennisnetwerk. Heel recent hebben we onze missie en visie opnieuw geformuleerd. Onze missie luidt: De NWDC verenigt de diëtistische expertise op het gebied van hart- en vaatziekten. En onze visie daarbij is dat we binnen de NWDC zowel evidence- als practice based informatie delen, om de optimale dieetzorg aan de cardiologische patiënt te kunnen geven en een aanspreekpunt te zijn voor overige zorgprofessionals in Nederland.  

Subgroepen 

Sinds 2018 werken we met subwerkgroepen om de taken binnen de vereniging goed te kunnen verdelen. De volgende subwerkgroepen zijn actief:  

  • Eerste lijn: Houdt zich bezig met alle facetten van voedings- en dieetadvisering aan de cardiologische patiënt in de eerstelijns diëtetiek.
  • Dieetproducten en industrie: Signaleert nieuwe dieetproducten interessant voor de cardiologische patiënt en dieetproducten op waarde en beantwoordt vraagstukken hierover. 
  • Hartfalen: Houdt zich bezig met alle richtlijnen en dieetadvisering specifiek gericht op hartfalen en zorgt voor implementatie van de meest relevante wetenschappelijke inzichten op dit gebied.
  • Nutritional Assessment: Beoordeelt methodes om een de voedingstoestand van de cardiologische patiënt in te kaart te brengen en zorgt voor implementatie van de meest relevante wetenschappelijke inzichten op dit gebied.
  • Hartrevalidatie: Houdt zich bezig met de richtlijnen, voedings- en dieetadvisering specifiek gericht op de hartrevalidatie en zorgt voor de implementatie van de meest relevante wetenschappelijke inzichten op dit gebied.
  • Website: Houdt zich bezig met het ontwikkelen van de website en het plaatsen van relevante documenten hierop. Verder is de website verantwoordelijk voor het up-to-date houden van alle informatie op de website. 

Doelen stellen 

Ieder jaar probeert elke subwerkgroep een doel te stellen om mee aan de slag te gaan. Zo heeft bijvoorbeeld de subwerkgroep dieetproducten en industrie dit jaar als doel om een volledig overzicht te maken van alle beschikbare kruidenmixen zonder zout. De werkgroep Nutritional Assessment zal op grond van literatuur een standpunt innemen over de veiligheid van het doen van BIA-metingen bij pacemakers.  

Nieuwe leden 

Ons netwerk kan altijd nieuwe leden gebruiken! Ben je werkzaam als diëtist met cardiologische patiënten, wees dan van harte welkom om lid te worden. Lidmaatschap kost 40 euro per jaar. Sinds kort hebben we een prachtige nieuwe website (www.nwdc.nl) waarop we als leden documenten zoals richtlijnen met elkaar delen en in een forum met elkaar kunnen communiceren. Kom gerust eens kijken!  

Gepubliceerd op 11 oktober 2022

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.