Diëtist in het nieuws: Berdien van Wezel

In de serie “Diëtist in het nieuws” laten we zien wie er in de pers is gekomen en op welke wijze. Berdien van Wezel is diëtist bij Gezond leven diëtisten en gespecialiseerd in overgangsklachten. In Trouw adviseert ze wat vrouwen in de overgang beter wel en juist niet eten.

Makkelijker de overgang door

Voeding tijdens de overgang is een belangrijk onderwerp. Maar liefst 8 op de 10 vrouwen ervaren tijdens de overgang klachten als opvliegers, slapeloosheid, concentratieproblemen en gewrichtspijn. Berdien vertelt in het artikel dat vrouwen in de overgang met de juiste voeding deze periode makkelijker kunnen doorkomen. Sommige voedingsmiddelen verergeren namelijk overgangsklachten als opvliegers, terwijl andere juist zorgen dat klachten minder intens worden. Ook draait de spijsvertering in deze fase een tandje lager, waardoor de balans tussen energie-inname en -verbruik verandert. Voedingsapps en smartwatches kunnen helpen hier meer inzicht in te krijgen, tipt Berdien in Trouw.

Vermijden

Berdien adviseert cafeïnehoudende producten zoveel mogelijk te vermijden. Cafeïne kan de nachtrust verstoren en ervoor zorgen dat vrouwen in de overgang meer last hebt van nachtelijk zweten en vermoeidheid overdag. Ze noemt in Trouw nog meer tips voor deze fase, zoals niet te pittig eten: scherpe kruiden kunnen opvliegers triggeren. Ook alcohol kan beter worden vermeden, omdat dit de bloedvaten verwijdt en de bloeddruk doet stijgen. En tenslotte is het oppassen met suiker, want dit triggert hormonale disbalans en werkt overgewicht in de hand, waarschuwt Berdien.

Aanraders

Gezond eten helpt vrouwen in de overgang om zich goed te blijven voelen. Daarbij adviseert Berdien ruim water of groene thee te drinken, zodat de vochtbalans op peil blijft bij veel zweten. Ze tipt saliethee om iets meer rust in het lichaam te krijgen. Andere aanraders: een ruime portie onverzadigde vetzuren in de voeding, door noten, avocado en vette vis op het menu te zetten. Een must tijdens de overgang is vitamine D, aldus Berdien. De verminderde aanmaak van oestrogeen kan worden aangevuld met producten met plantaardige oestrogenen uit bijvoorbeeld peulvruchten, koolsoorten en soja.

Lees hier het hele artikel met Berdien in Trouw.

Meer diëtisten in de media!

Nieuws voor diëtisten hoopt dat meer diëtisten in de media komen om te vertellen over ons mooie beroep. Laat het weten als je in het nieuws bent gekomen! We schenken er graag aandacht aan in onze nieuwsbrief. Mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl.

Gepubliceerd op 12 september 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.