Diëtist belangrijke schakel bij het overdragen van wetenschappelijke kennis

‘Uit onderzoek is gebleken dat 15 procent van alle sterfgevallen in West-Europa te wijten is aan ongezonde voeding.’ Dat vertelde prof. Marianne Geleijnse, hoogleraar Voeding en hart- en vaatziekten aan Wageningen University & Research, tijdens de publiekslezing “Gezond eten: over geloven en bewijzen”. De Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV) organiseerde deze op 30 januari in Driebergen. Zonder vertrouwen van de bevolking in de wetenschap en de voedingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad is volgens Geleijnse al het onderzoek voor niets geweest en zal er ook niets veranderen aan deze zorgwekkende cijfers.

Zenden en ontvangen

In onze huidige informatiemaatschappij is het volgens Geleijnse voor de consument onduidelijk welk advies wetenschappelijk onderbouwd is en welk advies slechts berust op het aanprijzen door een goeroe. Er valt namelijk nog veel winst te behalen in het bereiken van de burger met richtlijnen en adviezen van de Gezondheidsraad. De zender van deze informatie heeft in de ogen van Geleijnse een verantwoordelijkheid om de juiste informatie te willen leveren. De ontvanger, de burger, heeft op zijn beurt weer de vrijheid en verantwoordelijkheid om op zoek te willen gaan naar de juiste informatie en dus niet alles lukraak over te nemen.

Rol van de diëtist

De rol die diëtisten hebben in deze wisselwerking van informatie is het op een goede en aantrekkelijke manier overbrengen van de wetenschappelijk onderbouwde kennis door het geven van advies op maat. Volgens Geleijnse is het daarbij belangrijk om ook mee te kunnen leven met de ontvanger. Zonder inlevingsvermogen kun je namelijk nooit aanhaken bij de belevingswereld van de ontvanger en zal je nooit tot hem/haar kunnen doordringen.

Samenwerken

Om meer burgers gezond te laten eten, is het volgens Geleijnse belangrijk om meer samen te gaan werken. “De voeding” als een collectief begrip staat namelijk voor een enorme uitdaging: niet alleen het terugdringen van de ziektelast, maar ook de milieudruk verminderen en zorgen voor een eerlijke voedselverdeling wereldwijd. Alleen door samen te werken kan dit doel behaald worden, van arts tot voedingswetenschapper en van diëtist tot Voedingscentrum.

Gepubliceerd op 3 februari 2020

Door Laura Gerritsma

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.