Dagboek van een leefstijlcoach: Suzan Nieman

Suzan Nieman is al bijna 12,5 jaar diëtist bij Esdégé-Reigersdaal in Hoorn. Dat is een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een beperking. Sinds 2 jaar werkt ze daar ook als leefstijlcoach; binnen deze organisatie een geheel nieuwe functie.

In de rubriek “Dagboek van een leefstijlcoach” geeft Suzan een kijkje in haar praktijk. Wil je ook een dagboek schrijven? Meld je aan via info@nieuwsvoorleefstijlcoaches.nl.

Dit is het dagboek van Suzan:

Smoothie

Ik begin vandaag in het behandelcentrum waar ik cliënten op afspraak zie. Eén van de cliënten die ik vandaag zie, is een cliënt met overgewicht. Veel cliënten komen met een begeleider of familielid. De rol van de begeleiding/familie is enorm belangrijk. Ze hebben een grote voorbeeldfunctie voor de cliënten. Het is daarom erg fijn als ze horen wat er wordt besproken en zo kunnen we het met elkaar vertalen naar de praktijk. De cliënt van vandaag komt alleen. Hij is erg op zijn eigen regie gesteld en wil liever niet dat er iemand mee komt. Dat respecteer ik en we spreken af dat ik de afspraken terugkoppel naar de begeleiding. Hij vertelt trots dat hij nu smoothies maakt met zijn nieuwe blender. Ik vraag hem wat hij erin doet. Hij is eerst een beetje vaag, maar wanneer ik doorvraag steekt hij van wal. ‘Een tompouce, een chocoladetruffel, slagroom, water, want dat is heel gezond, een bakje aardbeien, een bakje rode bessen, een bakje blauwe bessen en een banaan.’ Hij sluit af met; ‘Deze smoothie is echt veel gezonder dan een ijsje toch?’. Zo zie je maar weer dat goed doorvragen veel informatie oplevert. We kijken samen hoe hij de smoothie gezonder kan maken. Ik zal hem het recept nasturen waarin ik met foto’s aangeef welke ingrediënten erin kunnen. Hij gaat tevreden de deur uit.

Teamoverleg

Aan het begin van de middag sluit ik aan bij een teamoverleg. Elke woning binnen de organisatie heeft zijn eigen team. Zoals ik eerder aangaf, speelt de begeleiding een grote rol bij de leefstijl van cliënten. Samen met het team kijken we naar de mogelijkheden die er zijn op het gebied van voeding, beweging, slaap en ontspanning. De cliënten binnen dit team hebben veelal een ernstige beperking, waardoor ze geheel afhankelijk zijn van hun begeleiders. Ik merk dat er in het team veel verschillende ideeën zijn over gezondheid, met name op het gebied van voeding. Iedereen neemt zijn eigen normen en waarden mee vanuit huis. Het is een mooie uitdaging om hier met elkaar een visie over te vormen waar alle leden van het team uiteindelijk achter staan. Ik krijg hierin ondersteuning van Stichting Special Heroes, een organisatie die zich sterk maakt voor een gezonde leefstijl bij mensen met een beperking.

Beweegkuur

Aan het eind van de middag rijd ik naar Hoorn waar ik de tweede groepsbijeenkomst ga begeleiden van de Beweegkuur. Eigenlijk is er nog geen gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor mensen met een verstandelijke beperking. Hier wordt wel hard aan gewerkt door LEEV!. Binnen LEEV! (waar veel organisaties bij betrokken zijn) wordt momenteel namelijk een persoonlijke leefstijlbegeleiding ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking, hun naasten en begeleiders. Men verwacht dat deze in 2026 klaar is. Dat duurt nog lang en de nood is hoog. Aangezien wij binnen onze organisatie de expertise in huis hebben, hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn we gestart met de “Beweegkuur” voor cliënten van Esdégé-Reigersdaal in Hoorn. Met 10 cliënten met een licht verstandelijke beperking ben ik, samen met 2 collega’s, in april gestart. Het verschil met de reguliere Beweegkuur proberen we zo klein mogelijk te houden. Toch zijn er wel dingen die we iets anders moeten doen. Zo betrekken we de begeleiders er actief bij, zodat zij de cliënten goed kunnen ondersteunen. Daarnaast probeer ik de informatie bij de bijeenkomsten zo concreet mogelijk te brengen. Denk hierbij aan kort en bondig taalgebruik, niet te veel onderwerpen en herhaling. De grote valkuil bij de cliënten is dat ze snel overschat worden, het lijkt alsof ze alle informatie begrijpen. Vandaag hebben we het over de Schijf van Vijf. Die is best ingewikkeld voor deze doelgroep. Daarom heb ik met collega’s een overzichtelijkere versie gemaakt. Deze leg ik uit aan de cliënten. Daarna doen we nog een spelletje “Wie is Wie?”. Ik besteed veel tijd aan het groepsgevoel, zodat de cliënten ervaren dat een groep je sterker kan maken. Ik merk dat dit effect heeft: ze krijgen allemaal enthousiaste ideeën om dingen met elkaar te gaan doen zoals een wandelgroep beginnen. Met een blij gevoel rijd ik naar huis. Werken met deze doelgroep is prachtig. Dat ik bij mag dragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van deze mooie mensen vind ik echt van toegevoegde waarde.

Gepubliceerd op 1 september 2023

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Paulien Kruiper 15 september 2023 at 11:31 - Reply

    Wat mooi geschreven Suzan!

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.