Bonen!

Veel mensen weten niet dat je met bonen, peulvruchten, erwten en linzen zo veel lekkere gerechten kunt maken. In dit internationale jaar van de boon en nu de Gezondheidsraad adviseert peulvruchten op het menu te zetten, wil jij dat ook vast overdragen aan je cliënten. Dan is dit boek "Bonen!" van Joke Boon een aanrader. Boon is in 2014 een bonenavontuur aangegaan: een jaar lang elke dag iets met peulvruchten eten. Haar bevindingen waren te lezen op haar weblog "Een jaar lang in de bonen". Nu is er dit boek met alle opgedane kennis en ervaringen verzameld. Je leert al lezende veel over peulvruchten en bonen zoals  hoe droog je bonen, hoe kweek je peulvruchten en hoe maak je zelf kikkererwtenmeel. De 140 recepten in het boek zijn origineel. Bijzonder zijn recepten als linzentruffels, ijs met grauwe erwten, zoetzuur van linzen en wortels of geroosterde lupinebonen met kruidig laagje. Mensen hoeven echt geen culi te zijn om de recepten te kunnen maken. Er staan overigens ook wat klassiekers in het boek, zoals chili con carne, maar dan wel met wat chocolade en kaneel voor een intensere smaak. Jammer vond ik dat er nog zoveel recepten met vlees en vis in het boek staan, terwijl peulvruchten juist een prima vleesvervanger zijn. (RB)

Bonen! Elke maand 12 verrassende recepten met bonen, Joke Boon, Carrera, ISBN 9789048829606, 288 pagina’s, € 29,99

Gepubliceerd op 4 februari 2016

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.