Bloedgroepsuikers voeden darmbacteriën

Darmbacteriën kunnen niet alleen energie uit voedingsvezels halen, maar ook uit bepaalde bloedsuikers die samenhangen met de bloedgroep. Dat ontdekten wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) op basis van onderzoek bij circa 9.000 Nederlanders. Bij mensen met bloedgroep A draagt dit bij aan een gezonder en meer divers microbioom.

Bloedgroepsuikers

Welke bloedgroep iemand heeft – A, B, AB of O – ligt vast in de genen. Bij elke bloedgroep hoort een eigen soort suiker, die in het bloed zit. Onderzoekers van het UMCG hebben nu ontdekt dat deze bloedgroepsuikers als slijm worden geëxporteerd naar de darm, waar ze door darmbacteriën kunnen worden gebruikt als energiebron.

Bloedgroep A

De onderzoekers ontdekten ook voordelen van suiker van type A-bloed (N-acetylgalactosamine). Wanneer bacteriën dit als energiebron gebruiken, leidt dit tot een gezondere en meer diverse samenstelling van het darmmicrobioom. Volgens de onderzoekers heeft onze genetische samenstelling dus invloed op welke bacteriën er in onze darmen zitten. Dit zou mogelijk ook verklaren waarom er variaties zijn in hoe mensen reageren op voeding. ‘Wat goed is voor mensen met bloedgroep A is misschien niet goed voor mensen met bloedgroep B of O’, aldus de onderzoekers.

Groningen Microbioom Hub

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature en uitgevoerd door verschillende UMCG-experts op het gebied van het microbioom. In de onlangs geopende nieuwe faciliteit van het UMCG – de Groningen Microbioom Hub – werken deze experts nauw samen om te begrijpen hoe ons lichaam interacteert met microben in de menselijke gezondheid.

Bron: UMCG

Gepubliceerd op 12 januari 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Frank Conijn 17 januari 2024 at 10:23 - Reply

    De onderzoekspopulatie telde > 9000 proefpersonen. Een zeer grote groep dus, dat maakt dat correlaties maar heel zwak hoeven te zijn om toch statistisch significant te zijn. Maar statistisch significant hoeft niet te betekenen dat het ook klinisch relevant is. Nieuws Voor Diëtisten zou daar op moeten letten en het vermelden.

    • Beroep - Gezondheidswetenschapper

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.