‘Aanzienlijke gezondheidswinst met GLI’

Te midden van alle kritische geluiden over de effectiviteit van de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) laat fitnessondernemer Thomas Verheij een positief geluid horen. Hij is oprichter en mede-eigenaar van X-Fittt GLI, een door het RIVM erkende GLI die vanaf dit jaar ook vergoed wordt door de zorgverzekering. Deze GLI combineert fitness met leefstijlcoaching en boekt daarmee aanzienlijke gezondheidswinst, zo blijkt uit de effectevaluatie.

Lees hier de reactie van Thomas:

Meer nadruk op beweging nodig

Veel GLI’s richten zich te weinig op beweging. Juist mensen die in aanmerking komen voor een GLI-programma hebben vaak weinig ervaring met sport en bewegen en moeten belemmeringen overwinnen om hiermee te starten. Het Kenniscentrum Sport & Bewegen bevestigt dit en benadrukt dat bewegen onder begeleiding kan helpen bij het verminderen van deze barrières en het vergroten van zelfvertrouwen. Binnen X-Fittt GLI werken we juist met de verbinding tussen sport/fitness en leefstijlcoaching door nauw samen te werken met fitness- en beweegcentra. We bieden deelnemers de mogelijkheid om onder professionele begeleiding te bewegen en zowel fysieke als mentale aspecten van een gezonde leefstijl aan te pakken.

Effectevaluatie

Uit de effectevaluatie blijkt dat X-Fittt GLI wél een aanzienlijke gezondheidswinst boekt. Bij 217 deelnemers van pre X-Fittt GLI is na 2 jaar een significante daling te zien van het gewicht (-10,6 kg) en de buikomtrek (-9,7 cm). Dit geldt ook voor 233 deelnemers die in 2019 zijn gestart met X-Fittt GLI: gewicht (-5,8 kg), BMI (-2,0 kg/m2) en buikomtrek (-5,9 cm) zijn significant afgenomen. De kwaliteit van leven (gemeten met de EQ-5D) steeg significant. Van de deelnemers aan X-Fittt GLI rondt 85 procent het 2-jarige programma af.

Holistische benadering

We geloven dat een holistische benadering, waarbij beweging en leefstijlcoaching hand in hand gaan, de meest effectieve manier is om duurzame veranderingen te realiseren. Bij X-Fittt GLI zien we dat de integratie van fitnesscentra en leefstijlcoaching een positieve invloed heeft op de motivatie en het welzijn van de deelnemers. Het verhoogt niet alleen hun fysieke fitheid, maar ook hun zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. Het biedt deelnemers een ondersteunende gemeenschap en een structurele aanpak die hen helpt om langdurige veranderingen in hun leefstijl te implementeren. We roepen huisartsen, sportschoolondernemers en potentiële deelnemers op om kritisch te kijken naar de effectiviteit van leefstijlinterventies en het belang van de verbinding tussen sport/fitness en leefstijlcoaching.

Gepubliceerd op 23 juni 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.