Onderzoek naar samenwerking bij ondervoeding en sarcopenie

Er start een onderzoek naar het verbeteren van de samenwerking bij thuiswonende ouderen met ondervoeding en sarcopenie. Het gaat om samenwerking tussen diëtisten, fysiotherapeuten, huisartsen/praktijkondersteuners en wijkverpleegkundigen. ZonMW heeft een subsidie toegekend aan dit InterGAIN project.

Doel van het project

Het project heeft tot doel om te bepalen en te onderbouwen wat de meerwaarde is van interprofessionele samenwerking rondom mensen van 65 jaar en ouder met (het risico op) ondervoeding en sarcopenie. Uitkomstmaten zijn de gezondheid, kwaliteit van zorg, werkplezier van professionals en kostenbeheersing.

Regionale aanpak

Zowel ouderen als professionals ervaren knelpunten bij de zorg rondom ondervoeding en sarcopenie, waarbij samenwerking tussen de eerstelijns professionals nodig is. De huidige richtlijnen zijn niet goed geïmplementeerd in de eerste lijn en zijn nog niet gericht op de samenwerking. Door middel van het InterGAIN-project hopen de betrokken partijen een basis te leggen voor een goede regionale aanpak.

InterGAIN

Het InterGAIN-project wordt geleid door gepromoveerd diëtist en lector Harriët Jager-Wittenaar van de Hanzehogeschool Groningen. Verder zijn diverse regionale organisaties van diëtisten, huisartsen en fysiotherpeuten in de regio’s Drenthe en Friesland betrokken en daarnaast ook onder meer Vereniging Diëtisten Geriatrie en Ouderen (DGO), de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Geriatrie, Radboudumc en de Hogeschool van Amsterdam.

Bron: Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Gepubliceerd op 17 juni 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.