Leververvetting is voedingsbodem voor coronavirus

Patiënten met leververvetting hebben een grotere kans op een ernstiger ziektebeloop na besmetting met het coronavirus. Dit blijkt uit onderzoek van het Spaarne Gasthuis en Amsterdam UMC. De resultaten verklaren ook waarom mensen met overgewicht en diabetes type 2 een grotere kans hebben op een ernstiger ziektebeloop.

Meer receptoren

Het is al bekend dat buikvet een voedingsbodem is voor het coronavirus. De onderzoekers wilden kijken of dat ook het geval is voor levervet. Daarvoor hebben ze verschillende weefsels van patiënten mét en zonder leververvetting geanalyseerd. Zij toonden aan dat zowel in het buikvet, het vet rondom de darm als in een vervette lever, receptoren zitten. Die receptoren gebruikt het coronavirus om lichaamscellen binnen te dringen. Als het virus is binnengedrongen, kan het virus zich verspreiden. Hoe meer vet, hoe meer receptoren, hoe makkelijker het virus de cel binnendringt, hoe zieker een persoon kan worden.

Overgewicht en diabetes type 2

Naar schatting hebben 2,5 miljoen Nederlanders leververvetting. De meeste mensen merken daar pas wat van als de lever al flink beschadigd is. Het is een complexe aandoening waarbij verschillende factoren een rol spelen. ‘Leververvetting zie je niet aan de buitenkant. Het is een sluipmoordenaar voor veel mensen met ernstig overgewicht en mensen met diabetes type 2’, aldus arts-onderzoeker Stijn Meijnikman van het Spaarne Gasthuis en Amsterdam UMC.

Obesitas vaak gepaard met leververvetting

Het is algemeen bekend dat mensen met overgewicht een grote kans hebben op een ernstiger ziektebeloop indien zij besmet zijn met het coronavirus. Dit onderzoek geeft hier een mogelijke verklaring voor, aangezien 60 à 70 procent van de mensen met morbide obesitas ook leververvetting heeft. ‘Dat we hebben kunnen aantonen dat zij mogelijk hierdoor een ernstiger beloop van het coronavirus kunnen krijgen, is een belangrijke vooruitgang’, aldus bariatrisch chirurg Sjoerd Bruin van het Spaarne Gasthuis.

Bron: Spaarne Gasthuis

Gepubliceerd op 11 februari 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.