Kwaliteit van slaap niet goed bij 2 op de 10 Nederlanders

Uit een literatuurstudie met gegevens van zo’n 1,1 miljoen inwoners van Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten blijkt dat we gemiddeld wel lang genoeg slapen, maar dat de kwaliteit van de slaap te wensen overlaat. Het onderzoek, van onder meer het Erasmus MC, is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Human Behaviour. De onderzoekers maken zich zorgen over de gevolgen voor de gezondheid.

Grote studie

De onderzoekers verzamelden slaapgegevens van 200.358 Nederlanders, 471.759 mensen uit het Verenigd Koninkrijk en 409.617 mensen uit de Verenigde Staten. Van deze mensen slaapt zo’n 1 op de 4 minder lang dan aanbevolen voor de leeftijd, maar dit zorgt lang niet altijd voor slaaptekort. Van de tieners slaapt de helft minder dan de aanbevolen 8 tot 10 uur per nacht. Voor 1 op de 5 is dit een probleem; zij zeggen overdag slaperig te zijn. Vooral Amerikanen blijken veel slaapklachten te hebben; zij rapporteren 1,5 tot 3 keer meer symptomen van slapeloosheid dan Nederlanders en Britten. Waar dit verschil vandaan komt, is in deze studie niet verder onderzocht.

Slaapproblemen

Van de Nederlanders slaapt zo’n 10 tot 20 procent slecht. Ruim 90 procent van deze mensen ligt wel de aanbevolen 7 tot 9 uur per nacht in bed, maar heeft moeite met in slaap vallen en doorslapen. Hierdoor wordt een groot deel niet uitgerust wakker. ‘Lang genoeg slapen, is zeker niet hetzelfde als het hebben van een goede nachtrust’, zegt onderzoeksleider Henning Tiemeier van het Erasmus MC. ‘Een echt goede slaap houdt je hersenen gezond en zorgt voor herstel van het lichaam.’

Niet langer slapen, maar beter slapen

Bij het verbeteren van de slaap richten artsen zich vaak eerst op de slaapduur. Maar om het probleem goed aan te pakken, moet er volgens de onderzoekers juist meer aandacht zijn voor het inslapen en doorslapen. De slaaponderzoekers denken dat mensen in veel gevallen hun slaapkwaliteit zelf kunnen verbeteren door een goede slaaphygiëne.

Bron: Erasmus MC

Gepubliceerd op 24 november 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.