10% minder kinderen met overgewicht in Amsterdam

Dat blijkt uit de outcome monitor 2016 van de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht. In 2012 had nog 21% van de Amsterdamse kinderen tussen 2 en 18 jaar overgewicht of obesitas. In 2014 was dat aantal gedaald naar 19%. Op het totaal van de zware kinderen is dat een daling van zo’n 10%. Absoluut gesproken is het aantal te zware kinderen gedaald van ruim 27.000 naar ruim 25.000. Ook bij kinderen uit de meest kwetsbare gezinnen is het percentage obesitas gedaald.

Amsterdam

Amsterdam loopt voorop in de aanpak van overgewicht bij kinderen, zowel in preventie als in zorg voor kinderen die al te zwaar zijn. De prevalentie is daar met 19% ook hoger dan het landelijk gemiddelde van 13%. De Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht werkt met veel partners aan een gezonde leefstijl voor kinderen, waaronder sport en bewegen, gezonde voeding, school, buurt, community, welzijn, zorg en een gezonde openbare ruimte. De doelstelling is: alle Amsterdamse kinderen op gezond gewicht in 2033. 

Lage SES

Wethouder Zorg, Eric van der Burg: ’Deze resultaten zijn prachtig nieuws. Extra bijzonder is dat het percentage overgewicht en obesitas ook zichtbaar gedaald is bij kinderen uit onze meest kwetsbare gezinnen. Bij basisschoolkinderen uit gezinnen met een zeer lage sociaaleconomische status is het percentage met obesitas gedaald van 7,9% naar 6,5%. Tegelijkertijd zien we dat sommige groepen nog extra aandacht nodig hebben. Bijvoorbeeld kinderen van Turkse herkomst, kinderen in wijken als Slotermeer en de Bijlmer. Uit de monitor blijkt ook dat overgewicht en obesitas in het speciaal onderwijs meer voorkomen dan in het reguliere onderwijs, vooral bij kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking en kinderen die langdurig ziek zijn. Vandaar dat we de aanpak uitbreiden, onder meer in het speciaal onderwijs.’

Bron: JOGG

Gepubliceerd op 2 juli 2016

Door Nieuws voor diëtisten

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.