Zowel rokers als niet-rokers aangetrokken tot zoete vapes  

Zoete e-sigaretten zijn voor consumenten net zo aantrekkelijk als zoet voedsel, terwijl hartige e-sigaretten veel minder in de smaak vallen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, waarin bestudeerd is wat smaak doet met onze waarneming van nicotineproducten en of dat te vergelijken is met smaak in eten. 

Zoete voorkeur

De onderzoekers beoordeelden bij zowel rokers als niet-rokers de waardering van voedingsproducten en e-sigaretten met een zoete dan wel hartige smaak. Dat deden ze door de proefpersonen in een fMRI-scanner te plaatsen om de reactie van de hersenen te monitoren. Vervolgens kregen de deelnemers afbeeldingen te zien van vapes of voedsel, terwijl ze via een buisje in de neus zoete of hartige geuren kregen toegediend. Vervolgens gaven de proefpersonen aan hoe lekker ze de smaken vonden en hoe graag ze het product zouden willen consumeren. Uit de resultaten bleek dat zoete e-sigaretten universeel geliefd zijn, ongeacht of de deelnemers rokers zijn of niet-rokers. Daarentegen bleken hartige e-sigaretten veel minder populair, zelfs onder liefhebbers van hartig voedsel. 

Sterke aantrekkingskracht

Het meest verrassend vonden de onderzoekers dat ze geen verschil zagen tussen rokers en niet-rokers in hoe lekker ze vapes vinden. Niet-rokers wilden ze net zo graag als rokers. Dit suggereert dat de aantrekkingskracht van vapes niet alleen veroorzaakt wordt door nicotineverslaving, maar ook door andere factoren, zoals smaakvoorkeuren. De onderzoekers ontdekten geen smaak die wel aantrekkelijk was voor rokers, maar onaantrekkelijk voor niet-rokers. ‘Stel dat rokers zich aangetrokken zouden voelen tot e-sigaretten met een hartige smaak, maar niet-rokers niet, dan zouden beleidsmakers kunnen overwegen om alleen deze smaak toe te staan op de markt. Zo loop je minder risico dat niet-rokers gaan roken’, aldus de onderzoekers. 

Regelgeving

Het onderzoek, uitgevoerd door promovendus Ina Hellmich in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), richt zich op het begrijpen van de rol van smaak in de aantrekkelijkheid en verslavende eigenschappen van e-sigaretten. In Nederland is het sinds kort verboden e-sigaretten te verkopen met smaken anders dan tabak. Hellmich hoopt daarom dat het onderzoek ook andere landen zal informeren over de mogelijke risico’s en de noodzaak van regelgeving op dit gebied. 

Bron: Wageningen University & Research 

Gepubliceerd op 20 februari 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.