Vleesvervangers vaak gezonder dan vlees

Plantaardige vleesvervangers zijn in veel gevallen een gezondere keuze dan het vlees dat ze vervangen. Qua verzadigd vet, calorieën en voedingsvezels scoren vleesvervangers beter en het eiwitgehalte is vergelijkbaar. Ze zijn gemiddeld minder zout dan bewerkt vlees, maar wel zouter dan onbewerkt vlees. Dat blijkt uit  onderzoek van ProVeg Nederland.

Vleesvervangers versus vlees

Het onderzoek van ProVeg beoordeelt vleesvervangers in een bredere context dan in eerder onderzoeken is gedaan, door de voedingswaarde te vergelijken met die van de vleesproducten die ze vervangen (de dierlijke referentieproducten). ProVeg toetste 130 plantaardige vleesvervangers uit Nederlandse supermarkten en dierlijke vleesproducten uit eenzelfde categorie aan de criteria van de Schijf van Vijf voor vleesvervangers van het Voedingscentrum.

Kies voor onbewerkt

De meeste gezonde vleesvervangers zijn te vinden in de soorten die onbewerkt dierlijk vlees vervangen, zoals plantaardige kipstukjes en plantaardig rul gehakt. In de categorieën waar het dierlijk vlees erg zout is en veel verzadigd vet bevat, zoals (rook)worst, burgers en spek, voldoen ook de vleesvervangers meestal niet aan de criteria van de Schijf van Vijf, al hebben ze vaak een betere samenstelling dan de dierlijke referentieproducten. De belangrijkste reden waardoor veel vleesvervangers niet aan alle criteria van de Schijf van Vijf voldoen is dat ze te veel zout bevatten. Dit geldt ook voor de dierlijke referentieproducten. Vleesvervangers zijn gemiddeld minder zout dan bewerkt vlees, maar zouter dan onbewerkt vlees.

Gezondere samenstelling

Het onderzoek toont dat er grote verschillen zijn in gezondheid tussen verschillende soorten vleesvervangers, net zoals die er zijn tussen verschillende soorten vleesproducten. Gemiddeld genomen blijken vleesvervangers ongeveer net zo zout als dierlijk vlees uit dezelfde categorie. Het percentage energie uit eiwit is vergelijkbaar. Wel bevatten vleesvervangers minder verzadigd vet, minder calorieën en aanzienlijk meer voedingsvezels. Gemiddeld bevatten alle vleesvervangers voldoende ijzer en vitamine B12, ook de niet-verrijkte producten. De onderzoekers concluderen dat vleesvervangers wat risico’s op leefstijlziekten vaak een iets betere samenstelling hebben dan de dierlijke referentieproducten, met name in vergelijking met rood en bewerkt vlees.

Bron: ProVeg

Gepubliceerd op 29 september 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Charlotte 16 oktober 2023 at 09:24 - Reply

    Bijzonder onderzoek inderdaad – door notabene een belanghebbende partij, waarbij de betrouwbaarheid in twijfel getrokken kan worden en niet alle belangrijke determinanten worden meegenomen. Zoals Yneke ook schrijft, ik lees niks over de eiwitkwaliteit. Het lijkt wel reclame…

    • Beroep - Anders
    • Indien anders - Leefstijlcoach en diëtist in opleiding
  2. yneke 12 oktober 2023 at 06:27 - Reply

    ProVeg, is dat niet hetzelfde als ‘Wij van WC-eend’?
    En mooi omschreven, energie uit eiwit is hetzelfde. Dat klopt wellicht. Maar de biologische waarde van dat eiwit ligt wel anders voor plantaardig eiwit…. Het is maar goed dat de meeste Nederlanders voldoende eiwit binnenkrijgen. Maar het valt me eigenlijk een beetje tegen dat jullie dit plaatsen zonder context.

    • Beroep - Voedingswetenschapper

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.