Vaak parosmie en fantosmie bij reukverlies door corona

Het herstel van reukverlies door COVID-19 kan lang duren en gaat vaak gepaard met reukstoornissen als parosmie (vervormde reuk) en fantosmie (geurhallucinaties). Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder 1.468 patiënten met reukverlies door corona.

Langdurig probleem 

Reukverlies komt naar schatting voor bij 40 tot 75 procent van de mensen met COVID-19. Uit het onderzoek blijkt dat het een langdurig probleem is. Na 6 maanden is er nog geen volledig herstel bij ruim 90 procent van de mensen. En na 11 maanden heeft 61 procent van de vrouwen en 48 procent van de mannen er nog last van. Smaakverlies komt ook voor bij coronapatiënten, maar herstelt volgens de onderzoekers iets sneller dan reukverlies. Na 6 maanden is er bij 44 procent van de vrouwen en 35 procent van de mannen nog sprake van verminderde smaak. 

Parosmie en fantosmie 

De patiënten in het onderzoek hadden allemaal reukverlies door corona en zijn gemiddeld 200 dagen na de diagnose gevolgd. Op het moment van de diagnose had ongeveer 10 procent een vervormde reuk (parosmie) of geurhallucinaties (fantosmie). Na 200 dagen kwamen deze reukstoornissen nog veel vaker voor: bij bijna de helft (47 procent) van de patiënten was sprake van parosmie en een kwart had fantosmie. Aanhoudend reukverlies ging in het onderzoek vaak gepaard met andere aanhoudende symptomen. De onderzoekers denken daarom dat het kan samenhangen met een langdurige vorm van COVID-19, ook wel long-COVID genoemd.       

Bron: medRxiv 

Gepubliceerd op 9 september 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.