Review in Lancet: eet minstens 25 gram vezel per dag

Een serie meta-analyses en systematic reviews in de Lancet laat zien dat de inname van voedingsvezel beschermt tegen chronische niet-overdraagbare aandoeningen. Uit observationeel onderzoek blijkt dat de hoogste vezelconsumptie gepaard gaat met 15-30 procent minder kans op sterfte, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, beroerte en dikkedarmkanker, vergeleken met de laagste vezelinname.

Gezonde proefpersonen

De gegevens zijn afkomstig uit studies bij gezonde mensen. Uitgesloten werden studies bij mensen met een chronische aandoening, studies naar gewichtsverlies en studies waarin supplementen werden gebruikt. In totaal werden data gebruikt van 135 miljoen mensjaren uit 186 prospectieve onderzoeken en 58 klinische studies met 4635 volwassenen.

Meer dan 25 gram vezel

Uit de klinische studies blijkt dat een dagelijkse inname van 25-29 gram voedingsvezel helpt beschermen tegen overgewicht, hoge bloeddruk en een verhoogd totaalcholesterolgehalte. Een hogere inname beschermt ook tegen hart- en vaatziekten, diabetes type 2, colon- en borstkanker. De inname van volkoren granen toont dezelfde beschermende effecten tegen chronische ziekten. De meeste Nederlanders krijgen gemiddeld 20 gram voedingsvezel per dag binnen, zegt het Voedingscentrum in een reactie op de studie. Meer vezels in de voeding biedt méér bescherming. Er werd geen overtuigend effect gevonden van de glykemische index.

Aanbevelingen

Volgens de onderzoekers is nu overtuigend aangetoond dat vezels veel goed doen voor de gezondheid. Ze adviseren de inname van vezels te verhogen en om bewerkte granen te verruilen voor volkoren granen.

Bron: The Lancet

Gepubliceerd op 15 januari 2019

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.