Recensie: Glucoserevolutie

Auteur Jessie Inchauspé experimenteerde zelf met een permanente glucosemonitor en schreef een boek over haar bevindingen. Ze claimt dat het stabiel houden van de bloedglucosewaarden helpt tegen tal van gezondheidsklachten en dat het helpt beschermen tegen chronische ziekten. Het boek leest heel vlot weg en geeft veel praktische handvaten, maar het belooft misschien wel wat te veel.

Uit Silicon Valley

Jessie Inchauspé is bachelor in wiskunde en heeft een master in biochemie. Ze bouwt gezondheids-apps in Silicon Valley. Ze heeft het populaire Instagramaccount Glucose Goddess opgericht, waar ze ruim 600.000 volgers heeft. Meer informatie over Inchauspé staat op www.glucose-revolution.com.

Permanente glucosemeter

Snelle wisselingen in bloedsuikers kunnen gevolgen hebben voor de stemming en de mate van welbevinden. Dat ondervond Inchauspé (geen diabetes mellitus) toen ze zelf ging experimenteren met een permanente bloedglucosemeter. Ze merkte dat haar bloedsuikerwaarden heel wisselend en onvoorspelbaar waren. Ze merkte ook dat schommelingen in de bloedsuikers van groot effect waren op haar stemming. Ze las tal van wetenschappelijke studies en ging experimenteren met maatregelen om haar bloedsuikers te stabiliseren. De resultaten geeft ze, verpakt als adviezen, in dit boek.

Eerst de broccoli, dan de pasta

De adviezen in het boek zijn erop gericht om het bloedglucosepeil zo stabiel mogelijk te houden. Sommige tips zijn logisch, sommige zijn opmerkelijk. Het zijn in totaal 10 acties die de auteur steeds uitgebreid toelicht:

  1. Eet eerst groenten, dan pas eiwitten en vetten en pas op het laatst zetmeel en suikers. Dat betekent dat je bijvoorbeeld start met een salade of broccoli, dan je vlees en als laatste de aardappelen. Op deze manier eten zorgt voor een minder hoge piek in de glucosespiegel.
  2. Eet altijd een extra voorgerecht, in de vorm van een salade. De extra vezels in groenten zorgen dat zetmeel en suikers trager worden opgenomen wat resulteert in minder grote pieken in je bloedglucose. Waarschijnlijk ga je ook minder zetmeel eten tijdens de maaltijd, omdat zo’n salade de maag al aardig vult, maar dat noemt Inchauspé niet.
  3. Stop met calorieën tellen, want de ene calorie is de andere niet. Als we suiker en zetmeel eten, zorgt het hormoon insuline ervoor dat we sneller vet opslaan.
  4. Eet een hartig ontbijt, of in elk geval een ontbijt met zo min mogelijk graanproducten en suikers. De grote glucosepiek door granen en suiker aan het begin van de dag maakt je snel weer hongerig en zorgt bovendien de rest van de dag voor meer onregelmatige bloedsuikers.
  5. Suiker is suiker, het maakt niet uit welke soort je neemt.
  6. Eet zoete dingen niet tussendoor, maar als toetje bij een hoofdmaaltijd.
  7. Neem voor de maaltijd wat azijn, als drank of als dressing door je salade. De auteur claimt dat azijn het enzym alfa-amylase tijdelijk blokkeert waardoor de vertering van zetmeel en suikers langzamer gaat.
  8. Beweeg na het eten, al is het maar 10 minuten. Ook dat zorgt ervoor dat het bloedglucose minder snel stijgt.
  9. Eet 3 maaltijden per dag. Wil je toch snacken? Neem dan iets hartigs.
  10. Kleed de koolhydraten goed aan. Eet nooit iets dat alleen maar zetmeel of suiker bevat, maar eet er altijd iets bij. Zoals een rijstwafel (zetmeel) met pindakaas (vet en eiwit), of eerst een ei (eiwit) en dan chocolade (suiker).

Wat kun je praktisch met dit boek?

De adviezen in het boek hebben Inchauspé zelf geholpen om haar bloedsuikers te stabiliseren en haar gezondheid te verbeteren. Ze claimt dat ook haar volgers op Instagram veel baat hebben bij de adviezen, en ze haalt ook veel praktijkvoorbeelden aan in haar boek. Ik denk dat veel collega’s de effecten op de (wisselende) bloedsuikers ook zullen herkennen bij mensen uit de praktijk. Ik vind de meeste acties logisch, niet schadelijk en gezond. De effecten op de bloedsuikers zijn ook herkenbaar uit de praktijk van bijvoorbeeld mensen met diabetes of mensen die koolhydraatbeperkt eten. Sommige acties zijn verrassend, zoals het eerst eten van de groenten en pas op het laatst de pasta of aardappelen. Alleen bij de azijn heb ik mijn twijfels. Ik checkte daarom de wetenschappelijke bronnen achterin het boek. Die geven Inchauspé in wezen wel gelijk, al zeggen wetenschappers wel dat er nauwelijks tot geen onderzoek is naar het langdurige gebruik van azijn. Al met al vind ik de meeste acties dus praktisch en haalbaar.

Twee complimenten en twee bezwaren

Compliment 1: het boek is heel duidelijk en vlot geschreven. De kleine grapjes en goede metaforen maken het soms ingewikkelde verhaal heel begrijpelijk. De schrijfstijl doet me denken aan dat van “De mooie voedselmachine”, een boek over de darmen. Het tweede compliment is dat Inchauspé ook veel aandacht besteedt aan fructose, een suiker die potentieel schadelijker is dan glucose en maar weinig aandacht krijgt. Maar toch heb ik ook 2 bezwaren bij dit boek. Het eerste bezwaar is dat het bloedglucosepeil een hoogst individuele zaak is. N = 1 en wat voor Inchauspé werkt, hoeft voor een ander niet te werken. Bovendien zijn bloedsuikers ook afhankelijk van andere factoren, zoals bijvoorbeeld stress. Overigens noemt Inchauspé dit ook wel in het boek, maar toch zijn alle acties omschreven alsof ze voor iedereen werken. Het tweede bezwaar is dat Inchauspé doet voorkomen alsof bijna alle gezondheidsfactoren samenhangen met het bloedglucose. Het is zeker een belangrijke indicator, maar het bepaalt natuurlijk niet je complete gezondheid. De claims die in het boek worden gemaakt en de zeer succesvolle casussen geven wel heel grote beloftes. Dat geldt ook voor de claim op de cover: “Dit boek verandert je leven”. Maar misschien is dat wel heel Amerikaans?

Conclusie

Glucoserevolutie is een vlot geschreven boek dat veel inzicht geeft in de rol van de bloedsuikerspiegel, met praktische en gezonde adviezen om thuis uit te proberen. Het zou interessant zijn als de bevindingen van Inchauspé meer theoretische fundering kunnen krijgen. En het zou ook interessant zijn als meer mensen gebruik kunnen maken van zo’n permanente bloedglucosemeter. Toekomstmuziek!

Deze recensie is (deels) eerder verschenen op Gezondheidsnet.nl

Gepubliceerd op 31 mei 2022

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Conny Vermolen 19 april 2024 at 13:52 - Reply

    Ik volg dit voedingspatroon nu 6 weken. Ik was sceptisch maar ook benieuwd. Ben 2,5 kg afgevallen, heb bijna geen neiging tot snaaien en voel me er prettig bij. Mijn maagzuur is verdwenen. Daarvoor ben ik 4 weken bezig geweest met het tellen van calorien, veel bewegen en dat had weinig effect. Ik had vooral zin om zoetigheid te eten.

    Wat zij ook benadrukt is om zo min mogelijk bewerkte producten te nuttigen, daar zitten veel suikers in. Dit wordt ook onder de aandacht gebracht door Teun van de Keuken in zijn nieuwste boek. Ik denk dat dit veel meer de aandacht gebracht moet worden.

    Ze adviseert overigens maar 1 eetlepel azijn per dag in een groot glas water. En eventueel te drinken met een rietje, dus dat zal geen probleem zijn. Je kan de azijn ook nuttigen in combinatie met een salade. Ik lees nergens in haar boeken dat ze apparatuur verkoopt.

    Ik ben opgeleid tot dietist, niet meer als zodanig werkzaam maar nog altijd geinteresseerd in een gezonde leefstijl.

    • Beroep - Anders
    • Indien anders - Strategisch adviseur in zorg en onderwijs
  2. Monica de Ruijter 3 juni 2022 at 10:16 - Reply

    Wat dit boek doet, kennelijk zonder het te benoemen, is de principes van de glycemische index of glycemische lading uitwerken. Niets nieuws onder de zon. Fijn als het goed praktisch uitgewerkt en leesbaar is. Maar niet echt verrassend te noemen voor dietisten. Ook mensen die zich al bezig houden met het beperken van witmeel, suiker e.d. zullen niets nieuws vinden.
    Het idee dat meer mensen een permanente bloedsuikermeten zouden moeten hebben is onzin. Voor diabeten lijkt het me goed maar laten we gewone basiskennis niet medicaliseren.
    In feite draagt het Voedingscentrum deze kennis tegenwoordig steeds meer uit. De aanbevolen hoeveelheden brood, aardappels, pasta, rijst etc. zijn daar nog wel wat hoog maar worden altijd gecombineerd in een maaltijd met vet en eiwitten.
    Persoonlijk geloof ik niet zo in het advies om eerst groente en vlees (de eiwitbron) te nemen. Als je het in 1 maaltijd eet komt het ongeveer tegelijk in je maag. Wel kan het zo zijn dat je door dit advies minder aardappels e.d. neemt. Komt dus overeen met de plaatjes van een half bord gevuld met groent/salade, een kwart zetmeel en op het laatste kwart je stukje vlees/vervanger.
    Het azijn gedeelte is inderdaad onverantwoord i.v.m gevolgen voor – in elk geval – het gebit. Ik kan me wel voorstellen dat een slokje azijn vooraf je eetlust drastisch remt…
    Al met al (alleen gebaseerd op de recensie moet ik wel zeggen) geen boek wat ik zou aanraden.

    • L. van der Heijden 3 juni 2022 at 01:00 - Reply

      Nog los van de al of niet zinnige adviezen: als iemand behalve een boek óók nog apparaten te verkopen heeft, gaan bij mij alle alarmbellen af. Zulke (potentiële) belangenverstrengeling wekt meer dan een beetje argwaan.

      • Lieve 1 juni 2022 at 07:27 - Reply

        Mijn wenkbrauwen fronsen bij de azijntips…. In de praktijk heb ik iemand met zware tanderosie als gevolg van dagelijks azijngebruik voor de maaltijd.

        • Hielke de Haan 31 mei 2022 at 14:22 - Reply

          Als iemand die zelf type 1 diabetes heeft en verschillende soorten glucosemonitoren gebruikt heeft zie ik dit onderwerp steeds vaker naar voren komen en ik heb hier dan ook veel ideeën over.

          Ten eerste dat de sensoren niet 100% nauwkeurig zijn. Het is vrijwel bij geen enkele sensor het geval dat de waarde op het scherm altijd klopt met de waarde bij een bloedtest. Voor iemand met diabetes is dit niet heel erg, die wil weten of zijn of haar bloedsuiker bijvoorbeeld rond de 4 of rond de 10 zit. De waardes van iemand zonder diabetes zijn echter veel minder variabel en als je wil bepalen of je precies op 6.0 zit of 6.5 dan is deze technologie minder geschikt.

          Ook omdat als de gevolgen van kleine schommelingen in de bloedsuiker waardes zo veel impact hebben als hier wordt beweerd dan zouden mensen met diabetes, wiens bloedsuiker waardes zelfs in het aller beste geval veel meer schommelen dan de bloedsuiker van iemand zonder diabetes, bijna onmogelijk nog normaal door het leven kunnen gaan en dat is niet het geval. Sterker nog, zelfs mensen bij wie de bloedsuiker helemaal niet onder controle is wordt daar vaak niets van gemerkt tot er lange termijn complicaties ontstaan.

          Het is ook niet uit te sluiten dat dingen als stemmingswisselingen voortkomen uit het placebo effect. Als je namelijk weet dat pieken in je bloedsuiker schadelijk zijn dan kan het paniek veroorzaken wanneer je een snelle stijging op je scherm ziet. Gezien de auteur alleen haarzelf als testpersoon had en hier zoveel mee bezig is de kans aanwezig dat dit soort dingen de uitkomst beïnvloeden. Ook ik heb er wel eens last van dat mijn humeur minder wordt als ik zie dat mijn bloedsuiker hoog is terwijl ik er geen last van had voordat ik dit wist.

          Als laatste ben ik erg van mening dat hier het wiel opnieuw is uitgevonden. Veel van de praktische tips als wandelen na het eten, een hartig ontbijt nemen en nooit alleen maar hele koolhydraatrijke producten te eten zijn namelijk allang bekend als technieken die mensen met diabetes kunnen toepassen om hun bloedsuiker beter onder controle te brengen. Het is logisch dat ze een soortgelijk effect hebben op mensen zonder diabetes maar dit presenteren als nieuwe ideeën is niet helemaal oprecht.

          Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.