Onderzoek vindt weinig effect van periodiek vasten

In een gerandomiseerd klinisch onderzoek (RCT) vonden onderzoekers geen voordelen van “time restricted eating” boven een eetpatroon waarbij mensen gedurende de hele dag aten. Er waren na 12 weken geen significante verschillen in gewicht of in metabole risicofactoren. Dat zijn de uitkomsten van een studie van de University of California onder 116 mensen met overgewicht of obesitas.

Time restricted eating

De onderzoekers keken wat het effect was van een bepaalde vorm van periodiek vasten – “time restricted eating” – op gewichtsverlies en metabole gezondheid. De deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 46 jaar hadden een BMI tussen 27 en 43. De mensen in de periodiek vastengroep aten volgens een 16:8 schema; tussen 12.00 uur ’s middags en 20.00 uur ’s avonds mochten ze eten en na 20.00 tot 12.00 uur de volgende dag aten ze niets. De controlegroep werd geïnstrueerd om 3 maaltijden per dag te nemen en eventueel een snack tussendoor.  Beide groepen mensen mochten eten zoveel als ze wilden, alleen de tijden waren verschillend.

Gewichtsverlies

De primaire uitkomstmaat was gewichtsverlies. Deelnemers aan het onderzoek hielden dit zelf bij met een weegschaal die ze van de onderzoekers kregen. De mensen in de controlegroep waren na 12 weken gemiddeld 0,68 kg afgevallen en die in de periodiek vastengroep 0,94 kg. Dit verschil tussen de groepen was niet significant.

Metabole gezondheid

Een groep van 50 mensen (25 uit iedere groep) kwam voor onderzoek van de metabole waarden naar een laboratorium. Daar werd naast het gewicht ook gekeken naar vetmassa, vetvrije massa, nuchtere waarden van insuline en glucose, HbA1c-gehalte, geschatte energie-inname, totaal energieverbruik en energieverbruik in rust. Hier vonden de onderzoekers dat de mensen in de periodiek vastengroep een significant grotere afname had van de appendiculaire skeletspiermassa van 0,16 kg/m2 vergeleken met de controlegroep. Dit kan volgens de onderzoekers nadelig zijn omdat de appendiculaire spiermassa verband houdt met de voedingstoestand en de fysieke gezondheid. Verder zagen de onderzoekers geen (significante) verschillen, ook niet in energie-inname.

Concluderend

‘Deze resultaten laten geen effect zien van “time restricted eating” op gewichtsverlies en tonen ook aan dat een controlegroep heel belangrijk is. Daarnaast moeten we ook voorzichtig zijn vanwege de mogelijke nadelige effecten op de appendiculaire skeletspiermassa’, concluderen de auteurs.

Bron: University of California

Gepubliceerd op 8 oktober 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Roeland Vollaard 30 oktober 2020 at 20:45 - Reply

    Het is niet waarschijnlijk dat beperken van het aantal eetmomenten gedurende de dag, of zelfs de week, problemen op gaat leveren met de spiermassa of welk gezondheidsaspect dan ook. We zijn miljoenen jaren gewend aan het leven in periodes van voldoende voedselaanbod en vervolgens schaarste. Opslaan in vetweefsel en de periode daarna weer gebruiken van die opslag is het biologisch en fysiologisch principe waaraan we gewend zijn. Af en toe een dag geen eten kunnen vinden was gebruikelijk waarschijnlijk.
    Dit zijn we de laatste honderd jaar drastisch gaan omzetten naar altijd voldoende eten, erg veel voedingsmomenten per dag, geen seizoensvariatie in soort en omvang, etcetera.
    Daar worden we zieker van dan van af en toe (een paar uur) niet eten…

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Onderzoeker en ambulant ondersteuner
  2. Harriet Verkoelen 15 oktober 2020 at 12:14 - Reply

    Inderdaad een onzinnig onderzoek. 16 uur vasten is overigens voor veel mensen te kort. Ikzelf (N=1, in de overgang) moet minimaal 18 uur vasten om in vetverbranding te komen. Ketonen ontstaan doorgaans ook pas na een uurtje of 17 vasten.
    In deze video bespreekt dr Mindy Pelz (IF expert) de genoemde studie.
    https://www.youtube.com/watch?v=w9azXZnaEJ4
    Samen met de meta analyse waarvan Sigrid het linkje heeft gepost, zijn dit aanraders.

    • Beroep: Diëtist
  3. Marjan Booy 14 oktober 2020 at 12:20 - Reply

    Wat een onzinnig onderzoek. Het was beter geweest als men de IF groep ook gezond en redelijk matig had laten eten. Ik hou me reeds een week of 2 á 3 aan deze manier van eten en ben tussen de 16 en 20 killo afgevallen. Het ging me echter niet om het afvallen maar om het detoxen. Af en toe zondig ik. Suiker liet ik al eerder zo totaal mogelijk uit mijn dieet…ook geheime suikers die verstopt zitten in allerlei produkten. Later liet ik vlees, vis en gevogelte staan en zijn ook de granen er uit. Fruit, groeten (waaronder ik lichtverteerbare peulvruchten reken) noten/pitten/zaden en een beetje vet zijn de voedingsmiddelen waar ik het vnl mee doe. Mijn eetmoment start rond 11 uur/half 12 en soms ook later. Na 20 uur wordt er niet meer gegeten. Dit dieet is niet voor eeuwig maar in de toekomst wil ik er niet meer heel veel bij laten komen…ik voel me goed en dat wou ik zo houden. Ik kom van een gewicht van rond de 110 kilo en schommel nu tussen de 90 en 92. Ik ben benieuwd tot hoever het afvallen door gaat. Maar nogmaals: afvallen was het doel niet…die droom had ik eigenlijk al opgegeven.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: ooit Z-verpleegster, kleuterleidster , klassiek geschoold zangeres, vertelster
  4. Sigrid 10 oktober 2020 at 23:03 - Reply

    Het intermittent fasting dieet is naar mijn weten niet bedoeld om tijdens de eetmomenten maar te eten wat ze willen, dan streef je het doel voorbij. Ik hoor heel vaak dat mensen hun ontbijt uitstellen en verder elke dag ‘gewoon’ maar eten. Dan gebeurt er inderdaad niets. Ik heb ook veel studies over IF gelezen en het heeft alleen effect als je op de dag dat je IF doet juist zo weinig mogelijk eet en de andere dagen juist voldoende voedingsstoffen (en eiwitten) moet binnen krijgen.
    De conclusie van dit RCT is eigenlijk dat alleen ontbijt overslaan geen effect heeft.

    Twee recente systematische reviews bij IF laat wel positieve effecten zien: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900720302574
    en chrome-extension://ohfgljdgelakfkefopgklcohadegdpjf/http://www.zjjholiday.cn/wp-content/uploads/2020/08/RHM-III-PPT-Intermittent-Fasting.pdf

    IF werkt, mits op de juiste manier.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.