Onderzoek naar voedings- en beweeginterventie bij IBD

Kan gezonde voeding en voldoende beweging zorgen voor minder ziekteactiviteit en een beter welzijn bij mensen met chronische darmontstekingen (IBD)? De “Crohn en Colitis Dieet & Leefstijlinterventie” (Crocodile-studie) van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research moet deze vraag beantwoorden. De resultaten worden over ongeveer een jaar verwacht.

Patiënten willen zelf iets doen

Regelmatig krijgen MDL-artsen de vraag van patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa of ze met hun voeding en leefstijl zelf de ziekte positief kunnen beïnvloeden. Richtlijnen zijn hier nog niet voor. Verschillende eerdere onderzoeken geven wel aanwijzingen dat een gezonde, actieve leefstijl een rol speelt bij het rustig houden van de ziekte en ervoor zorgt dat men zich beter voelt. Volgens de onderzoekers zijn er al meerdere onderzoeken gedaan naar voeding óf bewegen bij IBD, maar niet naar beide tegelijk.

Crocodile-studie

In de Crocodile-studie worden dieetadviezen gecombineerd met beweegadviezen. De 29 deelnemers hebben de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa en hebben in de 2 jaar voor deelname minimaal 1 opvlamming van hun ziekte gehad. Het dieet volgt grotendeels de Richtlijnen goede voeding met weinig rood en bewerkt vlees en veel voedingsvezels. Voor het bewegen geldt de Nederlandse Norm Gezond Bewegen: een combinatie van cardio-, zoals fietsen en zwemmen, en krachttraining, waarbij geldt: meer bewegen is beter.

Diëtist en fysiotherapeut

Alle deelnemers starten met 3 maanden intensieve begeleiding, gevolgd door 3 maanden met minder begeleiding. Afsluitend volgt er een half jaar waarin de deelnemers zelfstandig de adviezen voortzetten. De begeleiding wordt gegeven door een diëtist en een fysiotherapeut. In de eerste 6 maanden krijgen de deelnemers in totaal 6 consulten (1 fysiek, 2 via beeldbellen en 3 telefonisch) van de diëtist of fysiotherapeut met als doel het creëren van een gezondere leefstijl. Voor recepten kunnen deelnemers gebruikmaken van een app (Verdify) die recepten aanbiedt die aan de richtlijnen voldoen. Op verschillende momenten tijdens het onderzoeksjaar meet men of de impact van de ziekte op het dagelijks leven minder wordt.

Eerste ervaringen

Vanaf februari 2020 worden al deelnemers voor deze studie geïncludeerd en recent zijn de laatste deelnemers gestart. Door een tijdelijke stop door COVID-19 zitten de deelnemers in verschillende fases van de studie. Daardoor zijn er al eerste ervaringen met de interventie. Henrike Heerink, een van de diëtisten die betrokken is bij de Crocodile-studie: ‘Het aanpassen van het voedingspatroon aan de richtlijnen is niet altijd even makkelijk voor de deelnemers, en vergt voor de één ook wat meer aanpassing dan voor de ander, maar ik ben heel erg trots op de individuele resultaten die op dit moment behaald worden.’

Bron: Alliantie Voeding in de Zorg

Gepubliceerd op 3 maart 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Odette Krijthe 7 maart 2021 at 13:21 - Reply

    Ja leuk al die normen en ideeën van mensen die zelf niet met IBD leven, zo’n beweegnorm is een leuk idee maar natuurlijk een stuk moeilijker uitvoerbaar als je een actieve (chronische) ziekte hebt. Ze zouden eens moeten zorgen dat er haalbare normen worden gesteld voor mensen die ziek zijn, en niet de norm voor een gezond, actief persoon gelijk leggen aan die voor een zieke persoon.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Voedingsdeskundige

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.