Onderzoek naar begeleidingstraject rondom bariatrische chirurgie

Na een bariatische operatie krijgen patiënten langdurige nazorg en intensieve begeleiding, met als doel de gezonde leefstijl te bevorderen en behouden. Het is nog onbekend in welke vorm deze nazorg het meest effectief is. Nadia Botros, promovendus bij Vitalys en Wageningen University & Research (WUR) start hier onderzoek naar.    

Multidisciplinair begeleidingstraject 

Blijvend gewichtsverlies en toegenomen gezondheid is het doel van een bariatrische operatie, maar dit is geen garantie. Zeker op de langere termijn zijn er veel factoren die het moeilijk kunnen maken om het gewicht, de gezondheid en kwaliteit van leven te behouden of verder te verbeteren. Hierbij spelen biologische, psychologische, leefstijl- en omgevingsfactoren een rol. Daarom wordt er extra steun aangeboden in de vorm van multidisciplinaire begeleidingstrajecten. Op dit moment wordt zo’n multidisciplinair traject voor en na de operatie gezien als ”best practice”. Het is echter nog onduidelijk welke samenstelling, intensiteit en timing optimaal zijn en waarom. 

Vitalys 

Het onderzoek van Botros zal zich richten op het multidisciplinaire begeleidingstraject van Vitalys, kliniek tegen overgewicht en onderdeel van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Dit traject wordt aangeboden aan ongeveer 1.500 patiënten die jaarlijks een maagverkleining in deze kliniek ondergaan. Het programma bestaat uit een 5 jaar durende medische follow-up door een gespecialiseerde verpleegkundige of arts. Daarnaast krijgen patiënten cognitieve gedragstherapie van een psycholoog en voedingsadvies van een diëtist tot een jaar na de operatie, meestal in groepsverband.  

Start onderzoek

Naar verwachting start de werving van deelnemers in het voorjaar. In eerste instantie ligt de focus op de behoeften, ervaringen en verwachtingen van patiënten ten aanzien van het multidisciplinaire begeleidingsprogramma. Eveneens zal worden gezocht naar relevante aspecten voor (zelf)management op de middellange en langere termijn. Hierbij worden ook kwalitatieve onderzoeksmethoden ingezet. ‘Op deze manier kunnen we een gedetailleerd inzicht verkrijgen, wat noodzakelijk is om de ervaringen van zo’n complex fenomeen als obesitasbehandeling en gezondheidsprogramma’s beter te begrijpen’, aldus Botros. ‘Het is belangrijk om meer te leren over gewichtsverloop en klinische uitkomsten, maar ook over wat er gebeurt op weg naar deze uitkomsten en een betere of goede gezondheid.’

Bron: Alliantie voeding in de zorg 

Gepubliceerd op 31 maart 2022

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.