Nieuws

 

Nieuw platform voor eten en welzijn in de zorg
22 February

Nieuw platform voor eten en welzijn in de zorg

Onlangs is de website www.etenwelzijn.nl gelanceerd door verschillende partijen in de zorg, zoals smaaknetwerk “Smaak van het huis”, platform “Patiënt & Voeding” en het Voedingscentrum. Bij voldoende draagvlak willen zij de...lees verder...


Waarschuwing op producten met sint-janskruid
21 February

Waarschuwing op producten met sint-janskruid

Sint-janskruid kan de werkzaamheid van bepaalde geneesmiddelen verminderen. Daarom wordt een waarschuwing op het etiket nog in 2018 wettelijk verplicht. Dat stelt minister Bruins van Medische Zorg en Sport in antwoord op...lees verder...


Sterk bewerkte voeding gaat gepaard met hoger kankerrisico
20 February

Sterk bewerkte voeding gaat gepaard met hoger kankerrisico

Een toename van 10% in het aandeel van sterk bewerkte voedingsmiddelen in de voeding gaat gepaard met 12% meer kans op kanker in het algemeen en 11% meer kans op borstkanker. Dit blijkt uit een omvangrijk Frans...lees verder...


Karine Hoenderdos is redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van oa Eet meer! en Diabetes type 2? Maak jezelf beter
19 February

Zo’n zanderig worteltje, recht uit de grond

Toen ik nog een kleine Karine was, had ik een schooltuin. Daar kregen we een eigen lapje grond en veel strenge maar liefdevolle instructies van een (in mijn ogen) stokoude tuinman die gezegend was met een arendsoog voor onkruid....lees verder...


16 February

Extra vitamine D mogelijk zinvol bij PDS

Er is een relatie tussen een lage vitamine D-status en het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Er zijn vaker tekorten en suppletie kan soms de klachten verminderen. Dit blijkt uit een review, waarvoor de onderzoekers 7 studies onder...lees verder...


Voedselomgeving
15 February

‘Het aanbod aan slecht voedsel is nog altijd overdadig groot’

Een groep wethouders, wetenschappers en directeuren betoogt in een opiniestuk in het Parool dat het aanbod aan slecht voedsel in steden aan banden moet worden gelegd. De naderende gemeenteraadsverkiezingen bieden gelegenheid om...lees verder...


mindfulness
14 February

Mindfulness vermindert snoepdrang

Mindfulness kan de drang naar eten, alcohol of roken verminderen. Dat blijkt uit een review van de University of London, gepubliceerd in Clinical Psychology Review. De onderzoeker bekeken 30 experimentele studies naar het effect...lees verder...


Visoliecapsules
13 February

Visoliesupplementen beschermen niet tegen hart- en vaatziekten

Lang werd gedacht dat omega-3-vetzuren en visolie bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Een meta-analyse, gepubliceerd in JAMA, blijkt echter geen beschermend effect aan te tonen. De auteurs concluderen dat het geen zin...lees verder...


Dr. Karen Freijer: ‘Druk je meerwaarde als diëtist uit in geld en resultaten’
12 February

‘Druk je meerwaarde als diëtist uit in geld en resultaten’

Goede voeding leidt niet alleen tot een betere gezondheid, maar bespaart ook kosten. Dit aantonen en berekenen hoeveel geld voedingsinterventies opleveren is een vak apart. Dr. Karen Freijer van Maastricht Universiteit is diëtist...lees verder...


Diëtist Olga Benjamin wint “Vrouw in de Media Award”
09 February

Diëtist Olga Benjamin wint “Vrouw in de Media Award”

Olga Benjamin, diëtist van de Noordwest Ziekenhuisgroep, heeft begin februari de “Vrouw in de Media Award 2017” van Noord-Holland gewonnen. Volgens 20 procent van de stemmers heeft Benjamin zich in 2017 het beste in de media...lees verder...


Bijna helft van calorieën afkomstig van sterk bewerkte voedingsmiddelen
08 February

Helft calorieën afkomstig van bewerkte voedingsmiddelen

In onze buurlanden wordt bijna de helft van de calorieën geleverd door sterk bewerkte voedingsmiddelen als kant-en-klaarmaaltijden, frisdrank en ontbijtgranen. In Duitsland gaat het om 46,2 procent, in België om 44,6 procent en...lees verder...


Nieuw onderzoek naar fewfoods-dieet bij ADHD
07 February

Nieuw onderzoek naar fewfoods-dieet bij ADHD

Onderzoekers van Wageningen University & Research gaan met hersenscans (fMRI) het effect van fewfoods-dieet bij kinderen met ADHD in kaart brengen. Ook wordt onderzoek gedaan naar het effect van het fewfoods-dieet op de...lees verder...


Allergische gevoeligheid stijgt met 1 procent per jaar
06 February

Allergische gevoeligheid stijgt met 1 procent per jaar

De afgelopen 20 jaar is het aantal positieve allergietesten bij kinderen met allergische klachten gestegen van 41 naar 49 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Isala Vrouw-kindcentrum onder ruim 18.000 kinderen tussen 0 en 17...lees verder...


Enquête Nieuws voor diëtisten
05 February

Vul de "Nieuws voor diëtisten enquête 2018" in

Hoe denken jullie over Nieuws voor diëtisten en over jullie werkveld? We vragen je graag om onze 7e grote Nieuws voor diëtisten enquête in te vullen. Je antwoorden helpen ons Nieuws voor diëtisten op jouw wensen te blijven...lees verder...


Martijn Katan (copyright: www.mkatan.nl)
02 February

‘Voeding moet weer een harde wetenschap worden’

Emeritus hoogleraar Martijn Katan hield op 30 januari een publiekslezing op uitnodiging van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV). Hij constateert dat de voedingswetenschap zich de laatste jaren richt op de...lees verder...


Handboek zwangerschapsdiabetes
01 February

Recensie: Handboek zwangerschapsdiabetes

Het was er nog niet: een handboek zwangerschapsdiabetes. Dat is best opmerkelijk, aangezien ook deze vorm van diabetes steeds vaker voorkomt. De auteurs van dit boek zijn allebei afgestudeerd als diëtist en hebben dit boek in...lees verder...


Supplementen
31 January

Handig overzicht sport- en afslanksupplementen

De Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) heeft een handig overzicht gemaakt van sport- en afslankpreparaten. Elk ingrediënt is apart op te zoeken, waarbij de werkzaamheid, de veiligheid en de aanbevolen dosering wordt...lees verder...


Zwangerschap
30 January

Minder pre-eclampsie en vroeggeboorte door probiotica?

Als vrouwen tijdens de zwangerschap probiotica gebruiken, verlaagt dit mogelijk het risico op vroeggeboorte of pre-eclampsie. De beste timing voor het gebruik van probiotica is in de laatste fase van de zwangerschap, aldus Noorse...lees verder...


Marion Nestle: ‘Maak kinderen voedselvaardig’
29 January

Prof. Marion Nestle: ‘Maak kinderen voedselvaardig’

Hoe hou je je staande in een omgeving waar een overschot is aan ongezond eten? Volgens de Amerikaanse Marion Nestle is dat eigenlijk niet zo moeilijk: ‘Michael Pollan had er slechts 7 woorden voor nodig: eat food, not too much,...lees verder...


Lichter van William Cortvriendt
26 January

Recensie: Lichter

‘De oorzaken van overgewicht en obesitas hebben niets te maken met te veel eten of te weinig bewegen. Het door de meeste artsen en diëtisten voorgeschreven “meer bewegen en minder eten” faalt dan ook in nagenoeg 100 procent van...lees verder...


Groeiende interesse voor ketogeen dieet bij obesitas en diabetes
25 January

Groeiende interesse voor ketogeen dieet bij obesitas en diabetes

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van een ketogeen dieet bij mensen met obesitas of diabetes. De resultaten zijn veelbelovend en vaak beter dan van een gangbaar vetarm dieet. In een overzichtsartikel in JAMA...lees verder...


Gezonde voedingsmiddelen 22 procent duurder in 10 jaar
24 January

Gezonde voedingsmiddelen 22 procent duurder in 10 jaar

Gezonder eten stijgt meer in prijs dan ongezonder eten. In 10 jaar tijd zijn gezondere voedingsmiddelen 22 procent duurder geworden en ongezondere producten slechts 13 procent. Suiker, snoep en ijs zijn zelfs goedkoper geworden....lees verder...


Champignon met extra vitamine D in aantocht
23 January

Champignon met extra vitamine D in aantocht

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft de Nederlandse champignonteler Banken Champignons groen licht gegeven om een vitamine D champignon op de markt te brengen. Champignons bevatten van nature ergosterol, dat onder...lees verder...


Karine Hoenderdos
22 January

N = 1

In wetenschappelijk onderzoek gaat het altijd om méér. Allereerst draait het om de grote getallen. Voor een studie met 10 of 20 personen trekt men de academische neus op. Nee, het moeten het liefst honderden, nee duizenden mensen...lees verder...


Langer slapen verlaagt inname van suikers
19 January

Langer slapen verlaagt inname van suikers

Als mensen langer gaan slapen, heeft dat ook een gunstig effect op hun voeding: de inname van vrije suikers daalt. Dit blijkt uit een gerandomiseerde, gecontroleerde studie onder 42 volwassenen die normaal gesproken 5-7 uur per...lees verder...


Van de ouders vindt 86 procent dat gezond eten goedkoper moet worden
18 January

Gezond eten moet goedkoper, vindt 86 procent van de ouders

Het moet kinderen gemakkelijker worden gemaakt om iets gezonds te eten, zo vinden veel ouders met kinderen in het basis- of voortgezet onderwijs. Het goedkoper maken van gezond eten is in de ogen van 86 procent van de ouders...lees verder...


Energydrinks populair bij jongeren
17 January

Energydrinks verbieden voor kinderen onder de 18?

Als het aan de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) ligt, worden energiedranken verboden voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar. Ook pleiten de kinderartsen voor een verplichte waarschuwingssticker op de...lees verder...


Stoplicht (foto: foodwatch)
16 January

Nieuw voedingswaardesysteem zet stoplicht (bijna) nooit op rood

Zes grote multinationals, Coca-Cola, Mars, Mondelez, Nestlé, PepsiCo en Unilever, lobbyen in Europa voor de introductie van een nieuw stoplichtsysteem voor de voedingswaarde op hun producten. Maar foodwatch waarschuwt dat dit...lees verder...


Meer vet in lever en buik bij langdurig zitten
15 January

Meer vet in lever en buik bij langdurig zitten

Hoe langer iemand zit op een dag, hoe meer vet er in de lever en in de buikholte is opgeslagen. Dit blijkt uit een onderzoek onder 124 Engelsen van gemiddeld 64 jaar met een verhoogd risico op diabetes type 2. Het verband tussen...lees verder...


Onderzoek naar beste voedingswijze bij acute leukemie
12 January

Onderzoek naar beste voedingswijze bij acute leukemie

Bij de behandeling van acute myeloïde leukemie, een vorm van bloedkanker, krijgen patiënten vaak extra voeding via een sonde, via een infuus of via energie- en eiwitrijke voeding. Welke voedingswijze het beste werkt, wordt...lees verder...


Nieuwe methode om spiermassa te meten
11 January

Nieuwe methode om spiermassa te meten

Het “kleuren” van spieren op een CT-scan van de buik is een betrouwbare methode om de spiermassa van het lichaam te bepalen. Deze methode kan eenvoudig worden uitgevoerd als er toch al een CT-scan van de buik moet worden gemaakt,...lees verder...


Geen allergeneninformatie in “Kies Ik Gezond?”-app
10 January

Geen allergeneninformatie in “Kies Ik Gezond?”-app

Het Voedingscentrum heeft onlangs de gratis “Kies Ik Gezond?”-app gelanceerd. Daarmee kun je – in de supermarkt of thuis – de streepjescode van voedingsmiddelen scannen, voedingsmiddelen zoeken en met elkaar vergelijken....lees verder...


Wereldwijde verspreiding van darmbacterie gelinkt aan zoetstof
09 January

Wereldwijde verspreiding van darmbacterie gelinkt aan zoetstof

De afgelopen jaren is het aantal mensen met een infectie met de besmettelijke darmbacterie Clostridium difficile sterk toegenomen. Tegelijkertijd is de voedingsindustrie meer gebruik gaan maken van de zoetstof trehalose. Geen...lees verder...


Jan Dekker (foto: FoodFirst Network)
08 January

‘Er moet een nieuwe wind gaan waaien’

Jan Dekker was in 2010 de bedenker en de oprichter van 24Kitchen, maar stapte eruit omdat hij vond dat de adverteerders een te grote vinger in de pap kregen. De liefde voor koken en eten bleef echter wel bestaan. Zo ontwikkelde...lees verder...


eetstoornissen
05 January

Nieuwe zorgstandaard eetstoornissen verschenen

Er is een nieuwe zorgstandaard eetstoornissen verschenen, ontwikkeld door het Trimbos-instituut en de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen (NAE). Deze vervangt de multidisciplinaire richtlijn eetstoornissen uit 2006. Ook de...lees verder...


overgewicht in de spreekkamer
04 January

Schema brengt oorzaken overgewicht in beeld

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde pleit hoogleraar Liesbeth van Rossum van Erasmus MC samen met collega’s voor betere diagnostiek bij overgewicht. De auteurs stellen dat ‘artsen de patiënt de sportschool injagen,...lees verder...


Jaap Seidell
03 January

‘De ongelijkheid in gezondheid neemt toe'

‘Als ik een dag burgemeester van Amsterdam zou zijn, dan zou ik de voedselomgeving van Amsterdam veranderen. Er is veel te veel ongezond aanbod van goedkoop inferieur gemaksvoedsel.’ Dat zegt VU-hoogleraar Jaap Seidell in de...lees verder...


Zoutgehalte voedingsmiddelen slechts 11% gedaald in 6 jaar
02 January

Zoutgehalte voedingsmiddelen slechts 11 procent gedaald in 6 jaar

In de afgelopen 6 jaar is het zoutgehalte van voedingsmiddelen gemiddeld met slechts 11 procent afgenomen. Dat blijkt uit de zoutmonitoring van 404 voedingsmiddelen, uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit...lees verder...


top 10 meest gelezen artikelen nieuws voor diëtisten 2017
29 December

De best gelezen artikelen van 2017

Het is altijd een leuk uitzoekklusje rond de jaarwisseling: welke artikelen lazen de bezoekers van Nieuws voor diëtisten het afgelopen jaar het meest? In 2017 lag de nadruk duidelijk op de verschillende facetten van de...lees verder...


Nu afvallen & nooit meer aankomen
28 December

Nu afvallen en nooit meer aankomen

Wat krijg je als een diëtist/psycholoog samen met een therapeut/coach een boek over afvallen schrijft? Een boek dat ingaat op de psychologie achter het aankomen en afvallen, en op de finesses van gedragsverandering. Als diëtist...lees verder...


Spiermassa voorspelt herstellend vermogen van patiënt
27 December

Spiermassa voorspelt herstellend vermogen van patiënt

Aan de hand van de omvang van de skeletspiermassa van patiënten kan in de toekomst worden voorspeld hoe de patiënt zijn operatie zal doorstaan en hoe het herstel erna verloopt. Patiënten met een lage spiermassa ontwikkelen na een...lees verder...


Nieuwe website van RIVM met portiegroottes
22 December

Nieuwe website van RIVM met portiegroottes

Portie-online is een nieuwe website met informatie over gangbare maten en gewichten van een groot aantal in Nederland verkrijgbare voedingsmiddelen. Nog niet alle voedingsmiddelen staan erin: Portie-online wordt aangevuld...lees verder...


28 procent gewichtsverlies na een bariatrische ingreep op lange termijn
21 December

Na bariatrische ingreep 28 procent gewichtsverlies op lange termijn

Minimaal 4 jaar na bariatrische chirurgie is het totale gewichtsverlies gemiddeld 28 procent. De postoperatieve energie-inname is gemiddeld 1550 kcal per dag. Dat blijkt uit onderzoek onder 135 patiënten, uitgevoerd door...lees verder...


Karine Hoenderdos is diëtist en redacteur van Nieuws voor diëtisten. Ze schreef onder andere de boeken PuurGezond, slank in 8 stappen, Eet meer!, Diabetes type 2? Maak jezelf beter en Diabetes type 2? Het kookboek.
16 December

Laat je geen stroop om de mond smeren

Het NRC staat bekend als een serieuze krant. Toch plaatste deze krant op zaterdag 25 november een advertorial over suiker. Niet zomaar een klein, suikerzoet verhaaltje. Nee, een complete bijlage, betaald door de suikerindustrie....lees verder...


15 December

Dieet zorgt bij 46 procent van patiënten voor remissie diabetes type 2

Een Britse studie, gepubliceerd in The Lancet, laat zien dat een energie- en koolhydraatbeperkt dieet diabetes type 2 kan omkeren bij ongeveer de helft van de patiënten. Het gaat hier om een gerandomiseerde klinische trial...lees verder...


Glucosetest
14 December

Zelftesten leiden niet tot meer huisartsbezoek

Het zelf meten van bloeddruk, cholesterolgehalte of bloedglucosewaarde leidt niet tot extra ongerustheid of hogere zorgkosten. Dat concludeert NIVEL na een enquête onder 1245 consumenten en vragenlijsten onder 244 huisartsen. De...lees verder...


college voeding
13 December

Medisch studenten organiseren voedingscolleges

Vanaf januari 2018 starten aan de universiteiten van Rotterdam en Leiden extra voedingscolleges voor studenten geneeskunde. Het is een initiatief van studenten van 6 medische faculteiten in Nederland, verenigd in stichting...lees verder...


Anders eten werkt bij diabetes
12 December

Leefstijladvies in het basispakket

Zorgverzekeraar VGZ organiseerde op 7 december 2017 een debat in de avonduren, met het thema “Leefstijl als medicijn”. In de zaal veel artsen, zorgverzekeraars, beleidsmakers en een handvol diëtisten. Opmerkelijk was dat een...lees verder...


Marion Pluimes (foto: www.restaurantloff.nl)
11 December

‘Goed kunnen koken hoort er gewoon bij als je diëtist bent’

Lang geleden is ze opgeleid als diëtist, voor haar de meest logische beroepskeuze. Maar Marion Pluimes is óók docent aan de Groene Kookacademie en bij Sonnevelt opleidingen en óók chefkok en eigenaar van restaurant LOFF in Breda....lees verder...


Reuma
08 December

Verse, onbewerkte voeding verbetert gezondheid bij MS en reuma

Een voedingspatroon met meer onbewerkte producten, meer groente en fruit en minder suiker en koolhydraten zorgt ervoor dat mensen met reuma en Multiple Sclerose (MS) minder last van hun ziekte hebben, minder vermoeid zijn en...lees verder...


Selenium
07 December

Selenium speelt mogelijk rol bij ontwikkeling prostaatkanker

Verschillende onderzoeken suggereren dat een tekort aan selenium het risico op prostaatkanker verhoogt. Maar het is nog niet bekend hoe selenium een beschermend effect kan hebben. Onderzoekers van Wageningen University...lees verder...


06 December

Tarwe, appel en zuivel verergeren klachten bij ziekte van Crohn

Mensen met de ziekte van Crohn kunnen baat hebben bij het weglaten van tarwe, appel en zuivel uit hun voedingspatroon. Deze voedingsmiddelen blijken in een periode van klinische remissie regelmatig te leiden tot klachten als pijn...lees verder...


Werkboek voeding voor zieke kinderen
05 December

Werkboek voeding voor zieke kinderen

Na ruim 20 jaar is er een nieuwe werkboek voor voedingsbeleid bij kinderen met uiteenlopende aandoeningen. Het nieuwe werkboek “Voeding voor zieke kinderen” is de opvolger van het werkboek “Enterale voeding bij kinderen” uit...lees verder...


Nieuw advies voor vroege introductie hoog-allergene bijvoeding
04 December

Nieuw advies voor vroege introductie hoog-allergene bijvoeding

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) heeft een nieuw standpunt uitgebracht over de vroege introductie van hoog-allergene voeding bij zuigelingen ter preventie van voedselallergie. Het vroeg introduceren van...lees verder...


Goede darmbacteriën verminderen eetlust en activeren bruin vet
01 December

Goede darmbacteriën verminderen eetlust en activeren bruin vet

Onderzoekers van het LUMC hebben ontdekt hoe darmbacteriën kunnen bijdragen aan het behouden van een gezond gewicht. Darmbacteriën zorgen voor de afbraak van voedingsvezels, waarbij het korteketenvetzuur butyraat vrijkomt....lees verder...


Meeste contaminanten bij Schijf van Vijf binnen marges
30 November

Meeste contaminanten bij Schijf van Vijf binnen marges

Als je eet volgens de Schijf van Vijf blijft het merendeel van 28 onderzochte contaminanten binnen de veilige marges. Voor acrylamide, arseen en lood is dat echter niet zeker. Dat heeft het RIVM berekend. ‘Dat betekent niet dat...lees verder...


Hoe overleef je?
29 November

Hoe overleef je?

Wetenschappelijk voedingsonderzoek toegankelijk maken en daarmee duidelijk maken hoe belangrijk goede voeding is. Dat is de missie van arts Michael Greger, die het boek “Hoe overleef je” (Amerikaanse titel: How not to die)...lees verder...


Diëtisten en mondhygiënisten zoeken de samenwerking op congres en in netwerk
28 November

Diëtisten en mondhygiënisten zoeken de samenwerking

Diëtisten en mondhygiënisten die de krachten bundelen in de zorg voor mensen met diabetes. Dat was het doel van het 1e Congres voor Diëtisten en Mondhygiënisten op 24 november in Houten. Dat dit onderwerp leeft en op steun kan...lees verder...


Karine Hoenderdos
27 November

De gunfactor

‘Mijn geheim? Ik rook altijd buiten een sigaretje, en spreek dan bijvoorbeeld het hoofd personeelszaken of iemand van de directie. Dat zijn de momenten waarop ik de beste afspraken maak’. Dat vertelde een hoofd diëtetiek,...lees verder...


Psychomotorische therapie helpt bij eetstoornissen
24 November

Psychomotorische therapie helpt bij eetstoornissen

Een nieuwe vorm van psychomotorische therapie leert patiënten met een eetstoornis om gevoelens op een gecontroleerde manier te uiten en niet meer op zichzelf te richten. Dit blijkt een gunstig effect te hebben op de eetproblemen,...lees verder...


Displaying results 1 to 60 out of 1874
<< Eerste < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende > Laatste >>