Mensen gebruiken onnodig lang maagzuurremmers

Bijna 9 op de 10 mensen die langdurig maagzuurremmers slikken, blijven deze te lang gebruiken. Dit geldt vooral voor de protonpompremmers (PPI’s).  Te weinig kennis en begeleiding om deze medicatie af te bouwen, lijkt hiervan de oorzaak. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en het Nivel in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

Onderzoek bij Nederlandse huisartsen

Tussen 2016 en 2019 keken de onderzoekers naar het gebruik van onder meer maagzuurremmers bij patiënten van bijna 300 Nederlandse huisartsenpraktijken. Dit werd vergeleken met de voorschriften van de richtlijnen van het NHG. Hieruit bleek dat 88 procent van de mensen die op dat moment maagzuurremmers kregen, er eigenlijk geen indicatie meer voor hadden. Hierdoor blijft de onderliggende oorzaak onbekend, is er een verhoogde kans op bijwerkingen en brengt het onnodige kosten met zich mee.

Meer hulp nodig bij afbouwen

Het langaanhoudende gebruik komt mogelijk omdat het lastig is om het gebruik van PPI’s af te bouwen. Bij te snel stoppen komen de maagklachten vaak weer terug, waardoor mensen toch weer de maagzuurremmers gaan gebruiken. Om goed te kunnen afbouwen is meer begeleiding van de huisarts nodig. Daarbij moet er ook aandacht zijn voor leefstijlinterventies van eventuele achterliggende oorzaken van de maagklachten.

Landelijke campagne

In het project “Doen of laten?” wordt de landelijke campagne Gepaste zorg bij maagklachten gestart. Deze campagne is gericht op verschillende partijen. Zo is er een e-learning voor huisartsen over het gebruik van de maagzuurremmers en materialen voor betere afstemming tussen artsen en apothekers. Voor patiënten is de keuzehulp Maagklachten gelanceerd op thuisarts.nl. Deze tool informeert mensen over maagklachten en medicijnen, en geeft adviezen over wat zij zelf aan hun voeding en leefstijl kunnen veranderen om mogelijk te voorkomen dat ze maagzuurremmers gaan gebruiken.

Bron: Radboudumc

Gepubliceerd op 25 maart 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.