Keuzehulp voor maagklachten gelanceerd

Op Thuisarts.nl staat sinds kort een interactieve keuzehulp voor mensen met maagklachten. De keuzehulp helpt patiënten begrijpen waardoor maagklachten kunnen ontstaan. Ook krijgen patiënten persoonlijke (voedings)adviezen over wat ze zelf kunnen doen om de klachten te verminderen. De keuzehulp is ontwikkeld door het Nederlands Huisartsen Genootschap. Invullen kost 10 tot 15 minuten.

Maagzuurremmers

Maagklachten komen voor bij 1 op de 4 Nederlanders. Een groot deel van hen bezoekt de huisarts voor deze klachten. Er is sprake van overbehandeling bij patiënten met maagklachten, constateerde het Zorginstituut afgelopen zomer. Veel van deze patiënten krijgen een endoscopie van de maag of slikken onnodig maagzuurremmers. Onnodig omdat de klachten bij veel patiënten veroorzaakt worden door hun leefstijl, zoals roken, te veel alcohol drinken of overgewicht. Gezond leven en voedingsadviezen kunnen maagklachten helpen verminderen.

Onderzoek

De keuzehulp Maagklachten is gebaseerd op onderzoek waarop Judith de Jong, MDL-arts in opleiding, op 13 januari promoveerde in het Radboudumc. In 1 van haar onderzoeken kregen patiënten die verwezen waren voor een kijkonderzoek van de maag een e-learning aangeboden. De e-learning gaf informatie over de werking van de maag, de oorzaken van maagklachten en de zin en onzin van een endoscopie van de maag. Na het volgen van de e-learning zag 60 procent af van een kijkonderzoek.

Voedingsmiddelen

In de keuzehulp staat onder meer een lijst met voedingsmiddelen die maagklachten kunnen verergeren:

  • alcohol
  • gekruid eten
  • mandarijn, sinaasappel, citroen (citrusvruchten)
  • ui
  • chocolade
  • pepermunt
  • zure dranken, zoals sinaasappelsap
  • frisdrank (drank met prik)

Daarbij staat het advies hoe mensen kunnen uitzoeken of ze meer last van hun maag krijgt door deze producten. Het advies is om 1 product bijvoorbeeld 2 weken niet meer te nemen. Als de klachten verminderen, is het advies om het product een tijdje weer wel te nemen. Als de klachten dan terugkomen, komt het door dit product. Zo kunnen mensen het effect van alle voedingsmiddelen stuk voor stuk onderzoeken.

Bron: Radboudumc

Gepubliceerd op 19 januari 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.