Meer voedselinfecties in 2021

In 2021 waren er meer uitbraken van infecties door voedsel dan voorgaande jaren.  De meeste uitbraken ontstonden door Campylobacter, Salmonella en norovirus. Dat blijkt uit registraties van de NVWA en GGD die zijn geanalyseerd door het RIVM. Opvallend is een stijging van voedselinfecties bij thuisbereiding.

Cijfers aantal uitbraken

In 2021 werden er 838 uitbraken van infecties en vergiftigingen door voedsel gemeld, met 3.517 zieke mensen. In 2020 lag dit aantal veel lager met 559 uitbraken en 1.907 mensen die ziek werden. In 2019 lagen de cijfers respectievelijk op 735 uitbraken en 3.058 zieken. De lage cijfers in 2020 hadden waarschijnlijk te maken met maatregelen rondom corona, zoals het vaker handen wassen.

Meer thuis

In 2021 werden vaker uitbraken gemeld waarbij het voedsel thuis bereid was dan in voorgaande jaren. In 2020-2021 was in zo’n 10 tot 15 procent van de uitbraken het eten thuis klaargemaakt, in de periode 2006 tot 2019 was dat gemiddeld 6,6 procent.

Ziekteverwekkers

Salmonella is de meest voorkomende ziekteverwekker met 11 uitbraken in 2021, die leidden tot 205 zieken. Het norovirus leidde tot minder uitbraken (5 in 2021), maar had wel de meeste zieken tot gevolg (262 mensen). Campylobacter komt op de 3e plaats met 5 uitbraken in 2021, met 11 zieken tot gevolg. Andere ziekteverwekkers waren Listeria monocytogenes, hepatitis A, STEC en Yersinia enterocolitica.

Doel van registratie

Er wordt van een uitbraak gesproken als er 2 of meer mensen tegelijk ziek worden na het eten van hetzelfde voedsel. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de GGD’en verzamelen cijfers over deze uitbraken en proberen te achterhalen wat de oorzaken ervan zijn. Het doel hiervan is om meer zieken te voorkomen door het product uit de handel te halen, of maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen. De werkelijke cijfers van het aantal uitbraken ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet alle uitbraken worden gemeld.

Bron: RIVM

Gepubliceerd op 14 oktober 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.