Meer overgewicht in omgeving fastfood 

Mensen die binnen een straal van 1 kilometer in de buurt van een fastfoodrestaurant wonen, hebben gemiddeld een hogere BMI, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Beleidsmaatregelen voor een gezondere voedselomgeving zijn nodig, om zo een gezonde leefstijl makkelijker te maken en de overgewichtepidemie terug te dringen. 

Lifelines-onderzoek

De relatie tussen de blootstelling aan fastfoodrestaurants en BMI is bestudeerd in Lifelines, een grootschalig onderzoek in Noord-Nederland. Meer dan driekwart van de Lifelines deelnemers had minstens 1 fastfoodrestaurant, zoals een snackbar of grote fastfoodketen, binnen 1 kilometer rondom het huis. Deelnemers met meer dan 1 fastfoodrestaurant binnen 1 kilometer hadden gemiddeld een hogere BMI en hun BMI nam meer toe over de tijd. Toename van fastfoodrestaurants in de woonomgeving (bijvoorbeeld door een verhuizing) zorgde voor een hogere BMI.

Kwetsbare buurten

Het effect is vooral duidelijk bij mensen uit buurten met een lagere sociaaleconomische status. Zij bleken met name gevoelig voor de verleiding van fastfoodrestaurants. Niet alleen hadden deelnemers uit een buurt met een lagere sociaaleconomische status meer fastfoodsrestaurants in hun omgeving, ook was de associatie tussen de blootstelling aan fastfoodrestaurants en BMI sterker. Dit geldt vooral voor jongvolwassenen met een hoger genetisch risico op een hoge BMI. Opvallend genoeg had de aanwezigheid van gezonde voedselaanbieders geen invloed op de relatie tussen fastfoodrestaurants en BMI. 

De overgewichtepidemie

De toename van mensen met overgewicht is een van de grootste uitdagingen voor de Nederlandse volksgezondheid. Het aandeel volwassenen met overgewicht is in de afgelopen decennia sterk toegenomen: waar in 1981 33 procent van alle volwassenen in Nederland overgewicht had, is dit percentage toegenomen tot 50 procent in 2022. Naar verwachting heeft 62 procent van de volwassen Nederlanders overgewicht in 2040. De resultaten van het onderzoek laten zien dat de aanwezigheid van fastfoodrestaurants in de woonomgeving een onderdeel van de verklaring kan zijn van deze toename in overgewicht. Om de overgewichtepidemie terug te dringen zijn volgens de onderzoekers beleidsmaatregelen ten behoeve van een gezondere voedselomgeving nodig, zoals reclamebeperkingen voor ongezonde voeding en belasting op suikerhoudende dranken. 

Bron: Rijksuniversiteit Groningen 

Gepubliceerd op 27 december 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.