Interviews
Interviews met diëtisten, wetenschappers en smaakmakers op het gebied van voeding en diëtetiek.
‘Voedingszorg voor mensen met een verstandelijke beperking is een vak apart’
Jose Veen heeft ruim 30 jaar ervaring als diëtist verstandelijk gehandicaptenzorg. Eigenlijk is ze al bijna 2 jaar met pensioen, maar Expertisecentrum Advisium van zorggroep ’s-Heeren Loo heeft haar gevraagd nog even door te gaan [...]
‘Voedselkeuzes gaan vrijwel altijd automatisch’
Prof. dr. Emely de Vet is hoogleraar “Consumptie en Gezonde Leefstijl” en voorzitter van de onlangs opgerichte gelijknamige leerstoelgroep aan de Wageningen University. Vanuit verschillende disciplines - waaronder sociologie, psychologie en gedragsepidemiologie - wordt onderzoek [...]
‘Ik geef het liefst advies aan mannen’
Journalist Jan Heemskerk schreef het boek ”Als Jan het kan…” over zijn weg naar een gezonder leven. Een boek dat veel publiciteit kreeg! Hoofdrol in het boek heeft diëtist Wendy Walrabenstein, die hem begeleidde naar [...]
‘Ondervoeding bij ziekte eerder herkennen’
‘Weinig diëtisten hebben voldoende kennis van ondervoeding en voedingsgerelateerde fenomenen.’ Deze prikkelende stelling staat in het proefschrift “Disease-related malnutrition and nutritional assessment in clinical practice” van diëtist Lies ter Beek. Zij promoveerde op 28 november [...]
Twintig jaar ervaring met het ketogeen dieet
Is het ketogeen dieet de hype van tegenwoordig? Welnee, het wordt al 20 jaar ingezet bij mensen met epilepsie. Op 16 november was er een symposium over naar aanleiding van de pensionering van diëtist Caroline [...]
’Die camera vergeet je snel’
Op 6 november is de NTR van start gegaan met het programma “Anorexia Eetclub”. In dit programma, gepresenteerd door Tatum Dagelet, worden 6 jonge mensen met anorexia nervosa gevolgd. Zij volgen een kooktraining onder leiding [...]
“Voel je goed!” voor laaggeletterden
Bij laaggeletterdheid is het krijgen en begrijpen van informatie over gezonde voeding vaak een opgave. Laat staan dat laaggeletterden deze informatie kunnen beoordelen en toepassen in hun dagelijkse leven. Diëtist Magda Bonte, van Diëtist in [...]
‘Diëtist heeft een belangrijke taak als het gaat om duurzaamheid’
Ze is genomineerd voor de Trouw duurzame top 100 van 2018 en werd door de Nederlandse Vereniging van Diëtisten in 2016 benoemd tot Aanstormend talent: Saraï Pannekoek. Zij vindt dat de diëtist niet alleen moet [...]
‘Groenten zijn de kapstok voor een gezonde leefstijl’
Op 5 april was er in de Tweede Kamer een hoorzitting over het onderwerp "Voedsel: duurzame en gezonde keuzes voor consumptie". Diverse partijen mochten een position paper indienen (waaronder ook onze columnist Karine Hoenderdos), en [...]
‘We hopen dat mensen een zoute smaak niet meer lekker gaan vinden’
Op 6, 7 en 8 maart organiseert de Nierstichting de Restaurant Driedaagse. Toprestaurants door heel Nederland serveren dan een zoutbewust menu. Diëtist en voedingswetenschapper Iris Groenenberg, programmamedewerker preventie van de Nierstichting: ‘Hiermee laten deze restaurants [...]
‘Druk je meerwaarde als diëtist uit in geld en resultaten’
Goede voeding leidt niet alleen tot een betere gezondheid, maar bespaart ook kosten. Dit aantonen en berekenen hoeveel geld voedingsinterventies opleveren is een vak apart. Dr. Karen Freijer van Maastricht Universiteit is diëtist en - [...]
‘Er moet een nieuwe wind gaan waaien’
Jan Dekker was in 2010 de bedenker en de oprichter van 24Kitchen, maar stapte eruit omdat hij vond dat de adverteerders een te grote vinger in de pap kregen. De liefde voor koken en eten [...]