Interviews
Interviews met diëtisten, wetenschappers en smaakmakers op het gebied van voeding en diëtetiek.
‘Goed kunnen koken hoort er gewoon bij als je diëtist bent’
Lang geleden is ze opgeleid als diëtist, voor haar de meest logische beroepskeuze. Maar Marion Pluimes is óók docent aan de Groene Kookacademie en bij Sonnevelt opleidingen en óók chefkok en eigenaar van restaurant LOFF [...]
‘Niet meer pappen en nathouden bij emotie-eten’
Er is een effectieve behandelmethode voor mensen met overgewicht die last hebben van emotie-eten: “Emotie-eten de baas”. Het eetgedrag, de gemoedstoestand en het gewicht zijn een half jaar of langer na afronding nog steeds verbeterd. [...]
‘De griepprik is hét moment om ondervoeding op te sporen’
Als ouderen en zieken worden opgeroepen voor een griepprik in de huisartsenpraktijk, dan is dat een uitgelezen kans voor de diëtist om daarbij aanwezig te zijn. De Amsterdamse diëtist Natascha Smoltsak gaat begin november in [...]
‘Ga multidisciplinair aan de slag met de nieuwe richtlijn ondervoeding’
Onlangs bracht de Stuurgroep Ondervoeding de nieuwe Richtlijn ondervoeding bij volwassenen uit. Anders dan de voorgaande dieetbehandelingsrichtlijn uit 2011 gaat het nu om een multidisciplinaire richtlijn. ‘Voor diëtisten een ideale kans om andere disciplines uit [...]
‘Specialiseren loont écht’
Diëtist Sigrid van de Marel is gespecialiseerd in de prikkelbare darm en het FODMAP-dieet. Onlangs schreef ze er een boek over. ‘Mijn specialisatie heeft me een drukke praktijk opgeleverd, met precies de cliënten die ik [...]
‘Opname leefstijlcoaching in basisverzekering biedt diëtist kansen’
Er zijn verregaande plannen om leefstijlcoaching voor mensen met obesitas of diabetes op te nemen in de basisverzekering. Een bedreiging voor de diëtist? Programmamanager zorginnovatie Madelon Johannesma van zorgverzekeraar CZ ziet het juist als een [...]
‘Er zijn wel 15 verschillende soorten honger’
Diëtist Marie-José Torenvliet begeleidt in haar praktijk ruim 20 jaar mensen met overgewicht. In de loop der jaren ontdekte ze verschillende soorten honger bij haar cliënten. Ze is ervan overtuigd dat het herkennen van de [...]
‘Afvallen is voor Linda de Mol net zo lastig als voor ieder ander’
Linda de Mol is op 20 maart begonnen met “LINDA.lijnt”. De presentatrice/actrice heeft een BMI van 26,5 en wil in 6 weken 5 kilo afvallen. Ze vlogt over haar afvalpoging en roept mensen op met [...]
‘Het dieet bij nieraandoeningen is hartstikke ingewikkeld’
De Maria ter Welle Prijs van de Nierstichting gaat dit jaar naar 2 diëtisten! SophieLuderer en Louise Witteman ontwikkelden een serious game“Beter weten, beter eten”. De game leert nierpatiënten om beter met hun ingewikkelde dieet [...]
‘In principe mag iedereen dieetadviezen geven’
Wie eens rondzoekt op internet, ontdekt gewichtsconsulenten die op hun website zeggen dat ze patiënten met diabetes behandelen. Of personal trainers die mensen met morbide obesitas dieetbegeleiding geven. Mag dat zomaar? En wat doet de [...]
‘Reuk- en smaakstoornissen vaak onderschat’
Wie zieken en ouderen in een optimale voedingsstatus wil houden, doet er goed aan meer aandacht te besteden aan het reuk- en smaakvermogen van die personen. Dat stelt voedingswetenschapper Elbrich Postma MSc van het Reuk- [...]
‘Een gezonde voeding is duurder dan een ongezonde voeding’
Ouderen met een lagere opleiding en inkomen eten minder groente, fruit en vis dan ouderen met een hogere opleiding en inkomen. De hogere prijs van gezonde voeding is vaak een struikelblok. Dat blijkt uit onderzoek waarop [...]