• sarai pannekoek

‘Diëtist heeft een belangrijke taak als het gaat om duurzaamheid’

Ze is genomineerd voor de Trouw duurzame top 100 van 2018 en werd door de Nederlandse Vereniging van Diëtisten in 2016 benoemd tot Aanstormend talent: Saraï Pannekoek. Zij vindt dat de diëtist niet alleen moet werken aan gezondheid, maar óók duurzaamheid moet meenemen in de adviezen.

Waarom vind je het belangrijk dat diëtisten pleiten voor een duurzame voeding?

‘Ik zie elke diëtist als een potentiele gamechanger, niet alleen op het gebied van gezondheid, maar ook als het gaat om duurzaamheid. Juist wij kunnen verschil maken, omdat we elke dag met voeding bezig zijn.’

Hoe kunnen wij daarin een bijdrage leveren?

‘Laten we het onderwerp als vanzelfsprekend meenemen in onze adviezen. Onze planeet heeft het nodig en dierlijke voeding weegt zwaar als het gaat om de druk voor het milieu. We staan aan de vooravond van een transitie naar een meer duurzame samenleving. De diëtist moet daarin de verantwoordelijkheid nemen. Twee jaar geleden was duurzaamheid al het thema tijdens het Internationaal Diëtisten Congres en daar bleek dat de diëtist volgens consumenten in de top 3 staat van beroepen die de wereld kunnen redden. Een duurzame voeding is bovendien vrijwel altijd ook gezonder.’

Hoezo gezonder?

‘Het minderen met “ultraprocessed foods” is duurzamer én gezonder. Verder zegt de Gezondheidsraad dat een gezonde voeding bestaat uit meer plantaardige en minder dierlijke producten, en ook dat is natuurlijk duurzamer, voor zowel de gezondheid van je cliënt als de planeet. Je kunt verder adviseren om producten van het seizoen en uit eigen land te gebruiken. Ik ben ervan overtuigd dat we echt impact kunnen hebben. Stel dat elke diëtist een Meatless Monday gaat adviseren. Als alle Europeanen 1 dag per week geen vlees eten, is Europa goed op weg om haar klimaatdoelstellingen van 2020 te realiseren. Door het te noemen in je consulten en mee te nemen in je advies bereik je in elk geval dat consumenten erover na gaan denken.’

Maar als je in een ziekenhuis werkt?

‘Als iemand ernstig ziek is of ondervoed, heeft gezondheid natuurlijk de eerste prioriteit en zullen dierlijke eiwitten en dieetproducten nu nog vaak de eerste keuze zijn. Maar als het gaat om het algemeen voedingsbeleid, kun je als diëtist een grote rol vervullen. Vaker streekproducten, vegetarische menukeuzes, meer groenten, peulvruchten en seizoensproducten bijvoorbeeld. Ook als het gaat om de kwaliteit van dierlijke producten: biologische zuivel en vlees, duurzaam gevangen vis. En het gaat natuurlijk verder: kijk als diëtist kritisch naar voedselverspilling, portieverpakkingen en plastic in je instelling. Deze punten gelden natuurlijk ook voor de eerstelijns diëtist.’

Je bent een voorstander van een kortere voedingsketen?

‘Ja, want mensen hebben geen idee meer waar hun voedsel vandaan komt en ook de boeren verliezen het gevoel voor wat hun klanten willen. Als je je groenten, eieren en fruit bij de boer koopt, betaal je een eerlijke prijs en zie je de herkomst van je producten. Hoe gaaf zou het zijn als een diëtist een voorlichtingsbijeenkomst of haar consulten bij de boer doet? Dichter bij de bron van ons voedsel kan niet.’

Zelf eet je vegan, wil je dat iedereen opleggen?

‘Beslist niet, ik wil niemand “veganizen”. Maar ik wil wel dat iedereen bewust wordt van de impact die je kunt maken met je keuzes en je bestek. Ik begeleid topsporters. Dat zijn toch in het algemeen geen mensen voor wie milieu heel belangrijk is en die echt geen tijd hebben om zelf hun kikkererwten in de week te zetten. Toch lukt het hen ook om vaker bewustere keuzes te maken, zoals minder plastic gebruiken en minder vlees te eten. Het hoeft echt niet 100% perfect, dat kan ook niet, maar je kunt wel 365 dagen per jaar met kleine keuzes een verschil maken. Het belangrijkste is om van het proces van verduurzaming te genieten en het echt te zien als een uitdaging.’

Is duurzaamheid iets dat leeft bij onze beroepsgroep?

‘Ik bespeur een generatiekloof. Bij de studenten en de jonge diëtisten leeft duurzaamheid enorm. Bij de ervaren diëtisten nog niet, heb ik het idee. Maar we zullen wel moeten, als we denken aan onze gezondheid en aan de toekomst van onze planeet.’

Meer info: www.saraipannekoek.com

 

 

 

 

Door | 2018-06-12T16:44:10+00:00 13 juni 2018|interviews|

Reageer:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten