’Die camera vergeet je snel’

Op 6 november is de NTR van start gegaan met het programma “Anorexia Eetclub”. In dit programma, gepresenteerd door Tatum Dagelet, worden 6 jonge mensen met anorexia nervosa gevolgd. Zij volgen een kooktraining onder leiding van diëtist Astrid Smits.

Hoe kwam je in dit programma terecht?

‘Ik werk al heel lang als diëtist met cliënten met eetstoornissen. In mijn vorige baan, bij Altrecht, heb ik samen met mijn collega een kooktraining ontwikkeld voor cliënten die al vrij ver in de behandeling zijn. Het doel van deze training is om ze te leren koken en eten in normale, sociale situaties zoals met het gezin of met vrienden. In de instelling krijg je een bord eten voor je, maar na de behandeling moeten de cliënten in staat zijn om zelfstandig te koken en te eten. De producers van het programma hoorden van deze kooktraining en vonden dit perfect als basis voor een programma over anorexia nervosa. Ze benaderden mij, omdat ik de training heb ontwikkeld. En na toestemming van Altrecht en mijn huidige werkgever Emergis ben ik deze uitdaging aangegaan.’

Hoe zijn jullie te werk gegaan?

‘Dit is een programma van de NTR, dus echt een informatief programma. Er wordt ook niet verwacht dat de kandidaten genezen of voortgang maken, het wil laten zien wat de impact is van een eetstoornis op het leven. Allemaal heel gedegen en integer, anders had ik er ook niet aan meegewerkt. Ik ben maanden betrokken geweest bij de voorbereidingen en de selectie van de kandidaten. Het zijn niet mijn eigen cliënten, ze komen van verschillende instellingen in Nederland. Toen de opnames begonnen, kende ik de kandidaten verder nog niet: wat dat betreft werden we als groep echt in het diepe gegooid.’

Vertel, hoe gingen de opnames?

‘Die camera vergeet je eigenlijk snel. Wat ik lastig vond, is dat ik deze kandidaten niet kende én dat ze allemaal in een andere fase van de behandeling zitten. Dat vereiste improviseren, dat was best pittig. Maar het geeft natuurlijk ook spannende televisie. Verder ben ik gewend om deze training altijd samen met een collega te geven, en nu stond Tatum naast me. Dat werkte trouwens heel goed, zij kijkt met een frisse blik. Sommige zaken, zoals opvallend eetgedrag aan tafel, vallen mij niet eens meer op omdat ik al zo lang met cliënten met eetstoornissen werk. Maar zij gaat daar juist het gesprek over aan en durft door te vragen. Dat werkt heel goed.’

Wat vind je van het resultaat?

‘lk heb inmiddels de eerste twee afleveringen gezien. Eigenlijk heb ik een grotere rol gekregen dan ik zelf vooraf had verwacht, want de kooktraining is echt de basis van elke aflevering. Natuurlijk worden ook andere aspecten van het leven van de kandidaten in beeld gebracht, maar de keuken en het samen eten aan tafel zijn belangrijk. Ik vind het heel goed dat de diëtist zo eens in beeld wordt gebracht, want deze kant van ons werk kennen veel mensen nog niet. Zelf ben ik helemaal niet zo gewend om naar buiten te treden, ik heb niet eens een Twitteraccount of Instagram. Maar misschien moet ik dat toch eens maken nu! Als er trouwens collega’s zijn die meer willen weten over de kooktraining, dan kunnen ze terecht bij Altrecht. Maar natuurlijk beantwoord ik ook graag vragen van collega’s.’

Door |2018-11-12T15:31:44+00:007 november 2018|interviews|

3 Comments

 1. Joyce Westhoff 13 november 2018 om 13:02 - Antwoorden

  Ik vond het direct top dat er een dietist is gevraagd voor het programma. Inderdaad goed om te laten zien wat de dietist allemaal nog meer kan en doet. Super gedaan Astrid!

  • Beroep: Diëtist
 2. miranda goossens 12 november 2018 om 13:58 - Antwoorden

  Fantastisch! ik ga zeker kijken! Goed gedaan!

  • Beroep: Diëtist
 3. Suzan de Bruijn 7 november 2018 om 17:38 - Antwoorden

  Geweldig Astrid! Wat goed dat je (het werk van) de diëtist op deze manier laat zien! #trots

  • Beroep: Diëtist
  • Indien anders: Docent HAN

Reageer:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten