Interviews
Interviews met diëtisten, wetenschappers en smaakmakers op het gebied van voeding en diëtetiek.
‘Voeding, supplementen en medicijnen reageren met elkaar’
Ilona Suurs van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg is de eerste farmadiëtist van Nederland. Ze heeft een “Eten & Medicijnwijzer” ontwikkeld met daarin interacties van 20 meest voorgeschreven geneesmiddelen in het ETZ. Hierin zijn [...]
‘Als praktijkondersteuner kan ik meer dan alleen meten, wegen en verwijzen’
Praktijkondersteuner Els van Beek heeft onlangs “Het beste Diabetesidee 2019” van het Diabetes Fonds gewonnen met een brochure over het koolhydraatarm voedingsadvies voor laaggeletterden en anderstaligen. Ze heeft subsidie gewonnen om deze brochure te professionaliseren [...]
‘Liever geen logo, dan een dat voor verwarring zorgt’
Op dinsdag 5 november overhandigden levensmiddelentechnoloog en gewichtsconsulent Michelle van Roost, voedingswetenschapper Manon van Eijsden, lector Annet Roodenburg en hoogleraar Daan Kromhout een lijst met ondertekenaars van de brandbrief over de Nutriscore aan staatssecretaris Paul [...]
‘Het dieet bij nierziekten is echt een puzzel’
De DNN (Diëtisten Nierziekten Nederland) bestaat 40 jaar. Volgens voorzitter Brechje van Adrichem is het dieet bij nierziekten in de loop der jaren flink veranderd. En ook voor de toekomst zijn er nieuwe ontwikkelingen te [...]
‘Diëtist moet hoofdbehandelaar zijn bij metabool syndroom’
Diëtist Harriët Verkoelen is door GezondNu uitgeroepen tot de Gezonde Held van 2019. De reden is haar “tomeloze inzet om de diabeteszorg te veranderen”. Verkoelen was een pionier in het koolhydraatbeperkte dieet en zet al [...]
‘Sneller herstel met extra aandacht voor voeding en beweging’
Maak voor alle patiënten in het ziekenhuis een individueel voedings- en bewegingsplan, zodat iedere patiënt optimaal kan herstellen zonder in te leveren op fitheid en mobiliteit. Dat is waar Peter Weijs, hoogleraar Voeding & Beweging [...]
‘De diëtetiek heeft de afgelopen 40 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt’
Met de ontwikkeling van medische voedingen is een enorme vooruitgang geboekt, maar wat gewone voeding betreft, zijn we steeds verder afgedwaald van wat gezond is. Dat is de visie van Ellen Govers, die na bijna [...]
‘Een smaakverstoring heeft flinke impact op de kwaliteit van leven’
Hoe is het om een smaakverstoring te hebben, zoals bij chemotherapie vaak voorkomt? Met speciale koekjes - ATE Cookies (Awareness Through Experience)- kun je dat zelf ervaren. Ze werden eerder al ingezet als educatief middel, [...]
‘Vitamine D suppletie is nadelig voor de vitamine K status’
De Gezondheidsraad adviseert vitamine D supplementen aan ouderen, kinderen en zwangere vrouwen. Maar als het aan dr. ir. Hanne van Ballegooijen (Amsterdam UMC, locatie VUmc) ligt, worden deze adviezen zo snel mogelijk herzien. De van [...]
‘Voor patiënten met darmkanker zijn wellicht specifiekere richtlijnen nodig’
Kunnen voeding en leefstijl invloed hebben op het ziekteverloop bij dikkedarmkanker? Daar doet Wageningen University & Research momenteel onderzoek naar. Prof. dr. Ellen Kampman is hoogleraar Voeding en Ziekte van Wageningen University & Research en [...]
‘Turkse cliënten hebben behoefte aan voorlichtingsmateriaal dat aansluit bij hun eetcultuur’
Samen met 5 andere diëtisten van Turkse afkomst lanceerde diëtist Gülsah Kayar onlangs de website www.turksedietist.nl. Hier kun je een energiebeperkt weekmenu in het Turks kopen met tips voor de ramadan die 6 mei start. [...]
‘Ik ben de diëtist zonder dieet’
Sinds 2012 heeft Carlijn Appel een eigen praktijk. In haar praktijk ziet ze veel soorten cliënten met verschillende aandoeningen. En natuurlijk ook mensen met overgewicht. Die begeleidt ze tegenwoordig juist zonder dieet. Dat bevalt uitstekend. [...]