Hoe word je 100? Het actieboek en het kookboek

De televisieserie ”Hoe word ik 100” gezien? De arts William Cortfriendt en zijn medisch team bereikten spectaculaire resultaten bij mensen met diabetes, overgewicht, gewrichtsklachten en hart- en vaatziekten. De serie is gebaseerd op het boek ”Hoe word je 100”. Recepten staan in het bijbehorende kookboek, gemaakt door kok Prins van de Bergh. Deze recepten zijn heel toegankelijk en eenvoudig.

Bekende kost

Cortfriendt is een vlotte schrijver en zijn verhaal is kort en bondig opgetekend in hapklare brokjes. Voor wie vaker een populair dieetboek leest, is dit inmiddels bekende kost. De korte samenvatting: we eten te veel snelle koolhydraten en fastfood, en we zouden puurder, minder koolhydraten, meer groenten én meer vetten moeten eten.

Stevige uitspraken

Cortfriendt schuwt de stevige uitspraken niet, uitspraken die niet rotsvast wetenschappelijk bewezen zijn. Hij fulmineert tegen margarine en halvarine en schrijft: ‘De in de fabriek tot vetarm, vetvrij en light gemanipuleerde voedingsmiddelen zijn juist ongezond en hebben tot vele extra doden geleid’. Ook noemt hij overwicht en diabetes een vorm van voedselvergiftiging en propageert hij het ketogeen dieet bij kanker. Soms vliegt hij in mijn ogen echt uit de bocht, bijvoorbeeld als hij zegt dat groenten de leveranciers zijn van hoogwaardige en gezonde eiwitten, beter dan in vlees.

Maar goed: de strekking van zijn verhaal is klip en klaar en ik denk dat veel mensen zich aangetrokken zullen voelen tot zijn heldere boodschap. Als dat leidt tot meer prachtige resultaten zoals in de serie, dan is er veel gewonnen. 

Hoe word je 100, actieboek. William Cortfriendt, Uitgeverij Water, 256 pagina’s, ISBN 9789492495037, € 19,95

Hoe word je 100, kookboek. William Cortfriendt en Prins van de Bergh, Uitgeverij Water, 208 pagina’s, ISBN 9789492495020, € 29,95

Gepubliceerd op 15 december 2016

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.