Het insectenkookboek

Insecten kom je steeds vaker tegen op de kaart van restaurants en ook in sommige supermarkten in Nederland zijn producten met insecten soms al verkrijgbaar. Online kun je eetbare insecten al bestellen als consument, bijvoorbeeld bij Delibugs. Dat insecten een prima eiwitbron zijn, wist je als diëtist uiteraard wel. Maar koken met insecten is voor de meeste Nederlanders nog niet “gewoon”. De Duitse auteur Folke Dammann verkoopt gevriesdroogde insecten en organiseert lezingen over het eten van insecten en ook proeverijen. Met dit kookboek wil hij de acceptatie van de consumptie van insecten bij het publiek verhogen. Dat moet lukken, want de recepten zijn eenvoudig, duidelijk omschreven en met goed verkrijgbare ingrediënten. De foto’s in het boek laten zien dat het er ook nog eens lekker uitziet.

Wil je als diëtist vertrouwd raken met het bereiden en eten van insecten, dan is dit kookboek dus een leuk boek om mee te starten. Het bevat 38 recepten voor soepen, salades, snacks, hoofdgerechten en zelfs desserts met insecten. Maak bijvoorbeeld bonbons van buffalowormen, tagliatelle met krekelpesto of puree van zoete aardappelen met krokante meelwormen. Het klinkt wellicht allemaal vreemd en zal het even wennen zijn. Maar insecten smaken nootachtig, hartig en verrassend lekker. In veel landen zijn insecten niet voor niets een ware delicatesse. Heel informatief is het hoofdstuk over de soorten en bereiding. Daarbij staat ook de voedingswaarde van sprinkhanen, krekels, meelwormen en buffalowormen. Handig als je toevallig een cliënt hebt die insecten eet. (RB)

Het insectenkookboek; Inspirerende recepten met het eten van de toekomst, Folke Dammann en Nadine Kuhlenkamp (fotografie en illustraties), Karakter Uitgevers, ISBN 9789045208251, 128 pagina’s, € 19,99

Gepubliceerd op 6 mei 2016

Door Nieuws voor diëtisten

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.