Handig overzicht van subtypen diabetes

Van LADA tot MODY en van monogene diabetes mellitus tot diabetes mellitus type 3C: wist je dat er in totaal maar liefst 8 typen en 26 subtypen diabetes zijn? Op de website van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) staat nu een handig systematisch overzicht met alle (sub)typen diabetes genaamd “Differentiaal Diagnose Diabetes”.

Veel meer dan alleen type 1 en 2

De meest bekende vormen van diabetes mellitus zijn type 1 en 2, maar ook binnen die typen zijn er subtypen. Zo is diabetes type 2 een heterogeen ziektebeeld. Soms staat insulineresistentie meer op de voorgrond, zoals bij obesitasgerelateerde diabetes type 2. Soms zit het probleem vooral in de aanmaak van insuline: de bètacellen in de alvleesklier werken dan niet meer goed. Dan is er sprake van niet-obesitasgerelateerde diabetes type 2. En bij diabetes type 1 valt het afweersysteem de bètacellen aan, waardoor deze helemaal geen insuline meer kunnen maken. LADA (Latent Auto-immuun Diabetes of Adults) is een subtype van diabetes type 1 dat heel geleidelijk ontstaat op volwassen leeftijd.

Interactief

In het overzicht kan elk type worden aangeklikt voor bondige informatie over kenmerken, diagnostiek en epidemiologie. Ook staan er extra aandachtspunten bij de behandeling, al gaat het hier vooral om de medicamenteuze behandeling, niet de dieetbehandeling. Het overzicht is ook als pdf beschikbaar, die als poster kan worden uitgeprint.

Erfelijke diabetes

De webpagina is gemaakt door de NDF expertgroep “Diabetes type anders” die ook verbonden is aan de NDF Toolkit. Deze werkgroep zet zich ervoor in dat in de spreekkamer van poli of praktijk structureel aandacht komt voor het herkennen van minder gangbare typen diabetes. Volgens de expertgroep sluit de webpagina goed aan bij de huidige campagne van het Diabetes Fonds over erfelijke diabetes, met meer specifiek aandacht voor MODY (Maturity-Onset Diabetes of the Young), neonatale diabetes en MIDD (Maternally Inherited Diabetes and Deafness).

Bron: NDF

Gepubliceerd op 30 november 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Gert J de Jong 6 december 2023 at 14:34 - Reply

    De tijdige vaststelling van het subtype diabetes bij een patiënt is van essentieel belang. Wanneer dit niet wordt vastgesteld kort na de eerste diagnose diabetes, is de kans reëel dat een patiënt voor lange tijd blijft tobben met de bloedglucose regulatie als gevolg van onjuiste medicatie.Ook de nodige voedingsaanpassingen kan per sub-type verschillen.
    Voor diëtisten is het van belang dat het juiste subtype is vastgesteld voordat een doeltreffend dieetadvies kan worden gegeven.

    • Beroep - Anders
    • Indien anders - Vrijwilliger Adviseur Zorgkwaliteit, Diabetesvereniging Nederland

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.