Groot onderzoek naar gepersonaliseerde insulinetherapie

Om de glucosespiegel stabieler te krijgen bij mensen met diabetes die insuline gebruiken, is een groot Europees onderzoeks- en innovatieproject gestart. In het project ontwikkelen onderzoekers een hulpmiddel, gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Gegevens van glucosemetingen, maaltijden, lichamelijke inspanning en persoonskernmerken worden hierin samengebracht. Mensen met diabetes die insuline gebruiken, kunnen dan een behandeling op maat krijgen op basis van hun persoonlijke omstandigheden.

MELISSA-project

Het doel van het zogenoemde MELISSA-project is een veilig en evidence-based klinisch toepasbaar hulpsysteem te ontwikkelen dat betaalbaar is voor iedereen met diabetes die insulinebehandeling nodig heeft. Dit hulpsysteem moet het mogelijk maken dat mensen met diabetes een insulinedosering krijgen die op dat moment en in die situatie passend is. ‘Hierdoor kunnen zowel hyper- als hypoglykemieën worden voorkomen, zullen er minder complicaties zijn en krijgen patiënten een betere kwaliteit van leven’, voorspelt prof. dr. Bastiaan de Galan, hoogleraar Interne Geneeskunde en Diabetologie aan Maastricht University en coördinator van het MELISSA-consortium.

Europese subsidie

Het MELISSA-project heeft 12 internationale partners uit 7 landen, waaronder Maastricht University in Nederland. Het project krijgt voor de komende 4 jaar 5,9 miljoen euro subsidie van de Europese Unie.

Bron: Maastricht UMC+

Gepubliceerd op 25 november 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.