FAO: risicogroepen gebaat bij dierlijke producten

Vlees, zuivel en eieren leveren belangrijke voedingsstoffen, die volgens de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) niet altijd voldoende verkregen kunnen worden uit plantaardige bronnen. Dit is vooral van belang voor kwetsbare groepen als zwangere en lacterende vrouwen, kinderen, jongeren en ouderen, zo schrijft de FAO in een omvangrijk rapport.

Voordelen voor de gezondheid

Het rapport “Contribution of terrestrial animal source food to healthy diets for improved nutrition and health outcomes” telt bijna 300 pagina’s en is de gebaseerd op meer dan 500 wetenschappelijke artikelen en 250 beleidsdocumenten. Voordelen voor de gezondheid van vlees, eieren en melk volgens het rapport: ze leveren hoogwaardige eiwitten, een aantal essentiële vetzuren, ijzer, calcium, zink, selenium en vitamine B12. Deze voedingsstoffen zijn niet of minder goed beschikbaar uit plantaardige voedingsbronnen. Dierlijke producten leveren ook choline en bioactieve stoffen als carnitine, creatine en taurine, die mogelijk een rol spelen bij het immuunsysteem en cognitieve functies.

Nadelen voor de gezondheid

Het rapport bespreekt ook de nadelen van dierlijke consumptie voor de gezondheid: zelfs kleine hoeveelheden bewerkt rood vlees verhogen het risico op sterfte en chronische ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en darmkanker. Consumptie van matige hoeveelheden onbewerkt rood vlees (tot circa 70 gram per dag) wordt echter als veilig beschouwd. Ook voor zuivel, eieren en wit vlees is er volgens de FAO geen doorslaggevend bewijs dat het ongezond zou zijn.

Nationale voedingsrichtlijnen

Als onderdeel van de voeding kunnen dierlijke producten volgens de FAO wereldwijd onder meer bijdragen aan het verminderen van een laag geboortegewicht en groeivertraging bij kinderen en bloedarmoede bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Daarom adviseert de FAO regeringen om in nationale voedingsrichtlijnen op te nemen hoe vlees, eieren en zuivel kunnen bijdragen aan specifieke voedingsbehoeften tijdens de levensloop van mensen, zoals tijdens zwangerschap, lactatie, kinderleeftijd, adolescentie en ouderdom.

Bron: FAO

Gepubliceerd op 22 mei 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.