Eenduidig ecolabel voor duurzaamheid voeding

In Den Haag vond op 16 februari de eerste internationale conferentie plaats over de ontwikkeling van een eenduidig Europees ecolabel voor duurzaamheid van voeding. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Wageningen University & Research (WUR) nemen alvast de eerste stappen. 

140 verschillende keurmerken 

In de Europese supermarkten vinden klanten een enorme hoeveelheid aan keurmerken, ecolabels en andere duurzame uitingen. Alleen in Nederland bestaan er al 140 keurmerken en logo’s, meestal gericht op 1 of enkele duurzaamheidsaspecten als CO2-uitstoot of dierenwelzijn. Daarnaast zijn niet alle keurmerken even transparant of controleerbaar. Een eenduidig Europees ecolabel, waarmee de consument in 1 oogopslag ziet wat de milieubelasting van een product is, moet uitkomst bieden. Dit moet in de markt ook leiden tot meer concurrentie op verduurzaming, in plaats van uitsluitend op de prijs van voedingsmiddelen.  

Duurzame keuze moet makkelijke keuze worden

‘De duurzame keuze moet voor de consument de makkelijke keuze worden’, vertelde Piet Adema, minister van LNV, tijdens de conferentie. Consumenten moeten daarvoor producten op een betrouwbare manier kunnen vergelijken op duurzaamheid. Dit stimuleert ook de retail en industrie om te concurreren op duurzaamheid en het ondersteunt boeren die een eerlijk inkomen moeten kunnen verdienen. Adema wil daarom in het Landbouwakkoord afspraken maken over verduurzaming van het supermarktschap. Hij verwacht dat als dit op Europese schaal gerealiseerd wordt, het tevens een gelijk speelveld biedt voor onze boeren die duurzaam produceren en exporteren. 

Gamechanger voor duurzame voeding

Onderzoekers van de WUR concluderen in een nieuwe studie  dat een ecolabel een “gamechanger” kan zijn voor duurzame voeding. Ze verwachten dat het voedselbedrijven stimuleert om hun aanbod van producten te verduurzamen. Ook kunnen overheden en ketenpartners de data over milieu-impact gebruiken om doelen te stellen voor een duurzamer aanbod van voedingsmiddelen.  

Meten van milieu-impact

Vooruitlopend op een mogelijk Europees ecolabel werken Wageningen University & Research en het ministerie van LNV sinds vorig jaar aan een standaard methodiek voor het meten van de milieu-impact van voedsel. Dit gebeurt in samenwerking met 25 Nederlandse partijen, waaronder supermarktketens, voedselverwerkende bedrijven, voerleveranciers en kennisinstellingen als Milieu Centraal en het RIVM. Dit initiatief is voortgevloeid uit het Klimaatakkoord, waarin is afgesproken dat voedingsproducten de klimaatimpact van hun producten vanaf 2025 vrijwillig inzichtelijk maken.  

Bron: Rijksoverheid 

Gepubliceerd op 27 februari 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.